KKTC ve Türkiye'den BM'ye 'barış gücü' tepkisi

KKTC Dışişleri Kıbrıs'taki 'barış gücü' askerlerinin görev süresini 6 ay daha uzatan BM'ye tepki gösterdi: BM'nin kendi ilke ve kurallarının ihlalidir... Türkiye'den de KKTC açıklamasına destek geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'ta konuşlu Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini 6 ay yani 31 Temmuz 2022'ye kadar uzattı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı karara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılana açıklamada, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin kendi ilke ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir. Barış operasyonlarının temel dayanağı olan tüm tarafların rızalarına başvurulmasına ilişkin rehber ilkenin bizzat BM tarafından göz ardı edilmesi, BM’nin itibarını derinden sarsmakta ve ülkemizdeki varlığını sorgulatmaktadır. BMBG, KKTC topraklarındaki faaliyetlerini, halen hüsnüniyetimiz ile sürdürebilmektedir" ifadeleri yer aldı.

'YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR'

BMBG'nin KKTC'deki varlığı ve operasyonlarının devamı için KKTC ve BM arasında üzerinde mutabık kalınacak yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu vurgulanan açıklamada, bu hususta tüm çağrıların cevapsız bırakılması nedeniyle KKTC'nin gerekli adımları atmaktan başka seçeneğinin kalmadığı kaydedildi: "BMGK, söz konusu kararında, geçerliliğini yitirmiş, denenmiş ve tüketilmiş 'iki kesimli, iki toplumlu federasyon' modelini dayatmaya çalışması kabul edilemezdir. Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkını ucu açık bir sürece hapsetmek ve izolasyon altında yaşamak zorunda bırakmayı amaçlayan Rum tarafının politikalarını destekleme anlamı taşımaktadır. Güvenlik Konseyi çözüm modeli hakkında peşin hüküm vererek BM Genel Sekreterinin de belirttiği kalıp dışı fikirlerin ele alınması ile özgürce müzakere edilecek kabul edilebilir bir anlaşmaya varılmasını engellemektedir. Bu tavır ayrıca, iki tarafı yakınlaştırmaktan ziyade, aralarındaki uçurumun açılmasından başka bir amaca hizmet etmemektedir...

BMGK'nin Rum tarafının kışkırtıcı faaliyetlerini kınamaması kabul edilemezdir. Güvenlik Konseyi’nin yanlı tutumu, Rum tarafını Kıbrıs Türk halkının haklarını gasbetme ve tek yanlı faaliyetlerini sürdürme konusunda cesaretlendirmektedir. BMGK'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine sözde 'tüm Ada'nın temsilcisi' gibi davranmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Ada'da iki egemen eşit devlet ve iki halkın bulunduğu gerçeğinin BMGK dahil tüm uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi, en gerçekçi yaklaşım olacaktır."

'KKTC'YE DESTEĞİMİZ TAMDIR'

Türk Dışişleri Bakanlığı da KKTC Dışişleri'nin açıklamasına destek verdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Söz konusu karar alınırken, bu yönde yapılan tüm çağrı ve ikazlara rağmen KKTC makamlarının rızası BM kural ve ilkelerine aykırı olarak yine alınmamıştır. Yasal bir düzenleme yapılmasından bugüne kadar ısrarla imtina edilmiş, ancak BM Barış Gücü KKTC makamlarının iyi niyetli yaklaşımı çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebilmiştir. Bu konuda KKTC makamlarının bundan sonra atacağı adımlara desteğimiz tamdır" ifadeleri kullanıldı. (AA)