KKTC Türkiye’nin ‘yasaklılar listesini’ tartışıyor: 'Bu bir onur listesi'

Kıbrıslı gazeteci Aziz Şah, Türkiye'nin hazırladığı belirtilen 'yasaklı Kıbrıslılar' listesini Duvar’a değerlendirdi:

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde bir grup Kıbrıslı muhalif ismin Türkiye’den sınırdışı edilmesi Kıbrıs’ın genelinde tepkilere neden oluyor. Son olarak Kıbrıslı sendikacı ve gazeteci Ali Kişmir pazar günü sınır dışı edilirken, Kıbrıs’ta yayın yapan Avrupa gazetesi Türkiye’nin ‘yasaklı Kıbrıslılar listesinde’ yer aldığı düşünülen bazı isimleri kamuoyuyla paylaşmaya başladı.

Duvar, son yıllarda Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepkisini üzerine çeken ve Türkiye’de dava konusu olan Avrupa gazetesinde çalışan gazeteci Aziz Şah ile son gelişmeleri masaya yatırdı. 

'LEFKOŞA ELÇİLİĞİ, BİLGİ ALABİLECEĞİMİZ BİR YER DEĞİL'

Peki Avrupa, Türkiye’nin ‘kara listesindeki’ isimlere Lefkoşa Büyükelçiliği kanalıyla mı ulaştı? Söz konusu haber için gazetenin Türkiye’nin resmi makamlarıyla bir teması oldu mu? Şah bu sorulara, ‘kara liste’ meselesinin 2018 yılından beri Kıbrıs-Türkiye ilişkilerinin gündeminde olduğunu hatırlatarak yanıt veriyor; “Henüz Ankara Mustafa Akıncı’yı sandık darbesi ile devirmeden önce gazetemizin yazarı Özay Hüseyin Kurtdere’nin İzmir’de 'Türkiye aleyhinde faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle' Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Akıncı’nın devrilmesinden sonra da önce basın danışmanı Ali Bizden, daha sonra tarihçi-yazar, çocuk doktoru Ahmet Cavit An ve son olarak da Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir Türkiye’den geri çevrildi” diyor.

Şah, Lefkoşa Büyükelçiliği'ni de sert sözlerle eleştirerek; "'Kıbrıs Türk halkı' adına gazetemizden şikayetçi olup dava açtıran ve mahkemeye tanık gönderen, 22 Ocak 2018’de Erdoğan’ın talimatıyla Avrupa- Afrika gazetesini linç edenleri kollayan ve gözaltından çıkaran, 'Kara Liste' hazırlayarak aydınları fişleyen, kapısında bildiri okumaya gittiğinizde polisin barikatını geçemediğiniz bir sömürge valiliği, bilgi alabileceğiniz bir yer değildir" görüşünü dillendiriyor. 

'GODOT'YU BEKLER GİBİ YANIT BEKLİYORUZ'

Kıbrıslı gazeteci, “Yasaklılar listesiyle ilgili şu an Kıbrıs’ın kuzeyinde nasıl bir atmosfer söz konusu?” sorusuna şu yanıtı veriyor: “Listenin yayınlanmasından sonra siyasi partilerden –şimdilik- sadece Toplumcu Kurtuluş Partisi başkanı Mehmet Çakıcı konuştu. CTP ve TDP gibi sandık kaygısında olan partiler Ankara’nın gözüne batmamak için daha fazla konuşmayacaktır. Zaten Basın- Sen Başkanı Ali Kişmir’in İstanbul’dan sınırdışı edilmesinden sonra 'fazlasıyla' konuştular. Kişmir’in sınırdışı edilmesinden dolayı Ankara’nın buradaki kuklası Ersin Tatar’ı suçladılar. TC makamlarınca hazırlanan, İstanbul Valiliği'nce uygulanan bir 'Türkiye’ye giriş yasağı’ndan buradaki kuklaları sorumlu tuttular."

Kıbrıslı basın emekçisi ayrıca şunları vurguluyor: “Bizim yayınlarımızın bir özelliği ‘görünmez’ olmasıdır, görmezden gelinmesidir. Toplum görür, siyasi partiler görmez. Kimi zaman askeri makamlar cevap vermek durumunda kalır. Yakın zamanda -bir haftaya yakın her gün- bir arazi peşkeşini manşetten yazıp cevap istediğimizi hatırlıyorum. Birçok olayda günlerce aynı soruyu sorup Godot’yu bekler gibi cevap bekleriz. Liste konusunda da aynı şeyin olacağı malum. Bu sebepten liste için sadece toplum konuşuyor. ‘Listede neden ben yokum’ diyen de var, ‘Liste uydurma’ diyen de. Çoğunluk ise ‘Bu liste Kara Liste değil, Onur Listesidir’ diyor. 'Listede neden ben yokum' diyenler de haklıdır, çünkü liste bu kadarcık değil."

'ERK ACARER'İN UĞRADIĞI SALDIRIYLA AYNI RESMİN PARÇASI'

Peki Şah, kendi isminin de Türkiye’nin ‘yasaklılar listesinde’ yer alması olasılığına nasıl yaklaşıyor? Kıbrıslı gazeteci, bu soruya şu yanıtı veriyor: "Açık söylemek gerekirse birçok yazı da yazdım bu konuda. Tesadüflere inanmam. Avrupa’daki sürgün aydınlar için çıkarılan ‘ölüm listeleri’ne paralel görüyorum Kıbrıslı yurtseverler için çıkarılan ‘Kara Liste’yi. Onlar aynı resmin parçaları."

'BATI TRAKYA İÇİN DE LİSTELER VAR'

Şah ayrıca şunları vurguluyor: “Berlin’de Erk Acarer’in saldırıya uğraması Kıbrıs ölçeğinde bizim karşımıza ‘Türkiye’ye giriş yasağı’ olarak çıkıyor. İnanmam dediğim tesadüflerden biri de, Kıbrıs’ta ‘Kara Liste’ meselesi patladıktan sonra Batı Trakya Türkü bir gazeteci dostum sağolsun, ondan Batı Trakyalı muhaliflerin de 2015’ten beridir ‘Kara Listeler’ ile Türkiye’ye girişlerinin yasaklandığını öğrendim; dahası, listeye girmeyenler de yasakları eleştirdikleri için fişlenip listeye alındılar. Aynı Kıbrıslı Türklerin yaşadığı gibi Batı Trakyalılar da gümrükte öğreniyorlar haklarındaki giriş yasağını."

Kıbrıslı Türk gazeteciye göre ‘yasaklılar listesi’ bir bakıma Türkiye’nin Kıbrıs özelindeki tezlerini darbeleyen bir gelişme. Şah bu konuyla ilgili olarak “Türkiye bugüne kadar dünyaya 'Kıbrıslı Türkleri kurtardım, hepsi halinden memnundur, Kıbrıs sorununda da benim tezimi savunuyorlar, Kıbrıs Türk toplumunda da farklı düşünen yok' dedi, durdu. Ancak Ankara Kıbrıslı yurtseverlerin ‘kara liste'sini yaparak, 'Kıbrıslılar kurtarılmadıklarını söylüyorlar, hallerinden de memnun değiller, Kıbrıs sorununda da benim tezimi savunmuyorlar, bunlar basbayağı farklı düşünüyor, o yüzden kara liste yaptım' demiş oldu” görüşünde.