KKTC seçimlerinde ikinci tur yaklaşıyor: Kıbrıs solu Akıncı etrafında birleşiyor

KKTC'de pazar günü düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yaklaşırken, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Mustafa Akıncı için oy kullanması bekleniyor. Akıncı'nın, ikinci turda bir adım önde başlaması öngörülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC’de pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna, hali hazırda cumhurbaşkanı görevinde olan Mustafa Akıncı’nın küçük ama kayda değer bir farkla ve bir adım önde başlaması bekleniyor. Geçtiğimiz pazar günü düzenlenen seçimlerin ilk turunu yüzde 22’ye ulaşan önemli bir oy oranı ile bitiren Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda büyük ölçüde Akıncı’dan yana oy kullanmaya hazırlandığı belirtiliyor. 

Salı günü itibari ile Akıncı’ya desteğini açıklayan CTP'ni büyük ölçüde pazar günü Akıncı’ya oy vermesi bekleniyor. Konuyla ilgili konuşan CTP yetkilileri, pazar günkü ikinci turda CTP saflarında küçük oranda kayıpları ihtimal dışı görmese de parti içerisinde Akıncı’nın adaylığının destekleneceğini aktardı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Mustafa Akıncı yüzde 30’lara varan kayda değer bir oy oranı elde etmişti. CTP adayı Tufan Erhürman’ın oy oranı ise yüzde 22’ye yaklaşmıştı.

TATAR'IN BEKLENTİSİ

Geçtiğimiz pazar günkü yarışı ilk sırada bitiren Başbakan Ersin Tatar’ın an itibari ile gözü ve kulağı sağ ve milliyetçi seçmenin son kararında. Tatar’a iki siyasi parti desteğini açıklamış durumda. Pazar günü yüzde 33’ü bulan bir oy oranı elde eden Tatar’a seçimin ilk turunda toplamda yaklaşık yüzde 11’e ulaşan bir oy oranı elde eden Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ve Demokrat Parti (DP) destek açıkladı. 

YDP, Tatar’a şartlı destek sunarken, DP tabanının bir bölümünün Tatar’a destek sunması bekleniyor. DP’nin eski başkanı Serdar Denktaş partisinin Tatar’a yönelik destek açıklamasına tepki gösterip geçtiğimiz günlerde partisi ile bağlarını koparmıştı. Denktaş’ın oğlu Rauf Denktaş ise Tatar’a destek verme kararı almıştı.

199.029 seçmen pazar günü Kıbrıs’ın kuzeyinde sandık başına gidecek. Seçimin ilk turunda boykot cephesi yüzde 42’lik bir oy oranı ile ön plana çıkmıştı.

YENİ HÜKÜMET HAZIRLIKLARI

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasından sonra Kıbrıs’ta gözler Kıbrıs Sorunu ile beraber KKTC’deki yeni hükümet kurma çalışmalarına çevrilecek. Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) Koalisyon Hükümeti cumhurbaşkanlığı seçimlerine ramak kala dağılmıştı.

Son gelişme sonrasında pazar günü seçilecek olan cumhurbaşkanı, mevcut Başbakan Tatar’ın istifası sonrasında hükümeti kurma görevini ya yeni bir isme verecek ya da yeni hükümet çalışmalarının sonuçsuz kalması durumunda KKTC erken milletvekilliği seçimlerine gidecek.