'Kızlı erkekli yaşıyoruz' davasında içkili mekana giriş yasağı

KYK binasına 2013 yılında astıkları "Kızlı-erkekli yaşıyoruz! Ayran içmiyoruz, ayrı düşmüyoruz" pankartı nedeniyle hakkında dava açılan Genç-Sen üyesi öğrenciler için, İzmir Bölge İstinaf 8. Ceza Dairesi, "5 ay süreyle içki satan ve servis eden mekanlara girmeme" cezası verdi. Öğrencilerin avukatı, kararın politik değerlendirmelerle verildiğini söyleyerek, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kızların erkeklerin, devletin yurtlarında karışık kalmasına müsaade etmedik, müsaade etmiyoruz" açıklamasını protesto etmek için pankart asan öğrencilere 'içki satan yerlere girmeme' cezası verildi. 

Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 2013 yılında yaptığı açıklamayı protesto eden Genç Sen'li 6 öğrenci gözaltına alınmış ve haklarında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet etme ve kamu malına zarar verme" suçlamasıyla İzmir 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Yerel mahkemede 10 ay ertelemeli hapis cezası alan öğrenciler, kararı istinafa taşıdı. İzmir Bölge İstinaf Mahkemesi 8. Ceza Dairesi'nde 6 Ocak'ta görülen duruşmada hapis cezası bozuldu ancak öğrencilere "5 ay boyunca içki satışı yapan ve servis edilen yerlere girme yasağı" getirildi.

Öğrencilerin avukatı Arzu Hazer, yargılamalar sonucu verilen bu gibi 'güvenlik tedbirleri'nin hakimler tarafından uygulanabildiğine değinerek, cezanın bu kapsamda olmadığını söyledi. Alkollü mekanlara giriş yasağının güvenlik tedbiri olarak uygulanmasının dava ile ilgili olamayacağını belirten Hazer, kararın politik olduğunu söyledi.

Dilan İnce

'YAŞAM TARZINA DÖNÜK CEZALANDIRMA'

Mahkeme kararı ile içkili mekanlara girişi yasaklanan Dilan İnce de, "Arkadaşlarımızla yapılan açıklamaya esprili şekilde tepki gösterdik" dedi. Kendisinin de o dönem Ege Üniversitesi'nin karma yurtlarında kaldığına dikkat çeken İnce, "kızlı erkekli yurtlara müsaade etmeyeceğiz" sözlerinden sonra erkek öğrencilerin yurtlardan çıkarıldığını söyledi. Dilan İnce, "öğrenciler kampüs dışında hem uzağa hem de pahalı yerlere gitmek zorunda kaldılar" dedi. "Biz kişisel hayatımızda, sokakta, evimize giderken bu söylemin etkilerini görmeye başlıyorduk" şeklinde konuşan İnce sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye'de galiba ilk defa böyle bir ceza uygulanıyor. Zannediyorum hakim bizim pankartımızdan hoşlanmadı. Bize 'madem siz ayrandan hoşlanmıyorsunuz o zaman alkollü bir şey de içemezsiniz' cezası verildi. İktidarın söylemlerine uygun yaşamıyoruz diye bizi kendi hayat tarzımızdan alıkoymaya çalışıyorlar."

NE OLMUŞTU?

2013 yılında İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu'nu (KYK) işgal eden bir grup öğrenci, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kızlı-erkekli kalınmasına izin vermeyeceğiz' sözlerini protesto amacıyla binaya pankart astı. “Kızlı-erkekli yaşıyoruz! Ayran içmiyoruz, ayrı düşmüyoruz” yazılı pankart nedeniyle gözaltına alınan 6 öğrenci hakkında açılan dava 7 yıl sonra sonuçlanmış oldu.