Kızılkaya köylüleri: Hepimizi cezaevine koysunlar, öyle açsınlar maden ocağını

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde birinci derece sit alanı olan bölgede eski maden ocağı yeniden faaliyete geçiriliyor. Valiliğe dilekçe veren Kızılkaya köylüleri, hayvanların otladığı meralar, tarım arazileri ve evlerin ortasına bulunan maden ocağı için “Ne olursa olsun faaliyete geçmesine izin vermeyeceğiz" diyor.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay'ın Kırıkhan ilçesi Kızılkaya köyünde, yıllar önce açılan ancak faaliyette olmayan maden ocağı yeniden işletilmeye başlandı. Aleattin Yıldırım’a ait Helda Madencilik şirketine 6 Ocak 2021 tarihinde demir ve her türlü değerli ve değersiz maden malzemesinin işlenmesi ve satışının yapılması için ruhsat verildi. 20 gündür yollarının kapalı, meraların işlemez durumda olduğunu belirten köylüler, geçen çarşamba günü maden ocağının önünde oturma eylemi yaptı.

'GAZELLA GAZELLALAR YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA' 

Hayvancılıkla uğraşan Selman Kaya, ocağın faaliyet göstereceği nokta ile köylerinin arasında 200 metre mesafe olduğunu, tesisin yapıldığı noktanın hayvan otlattıkları bölgeye de tarım arazilerine de çok yakın olduğunu belirterek, “Yaşam alanlarımız bitirilecek” dedi.

Ocağa yakın yerde Kırıkhan’ın meşhur ceylanları 'gazella gazella'ların çiftliği olduğunu söyleyen Kaya, Türkiye Memeli Listesi'ne 2008 yılında belgelenmesinin ardından eklenen ceylanların sayısının 150 olduğunu ve maden ocağıyla birlikte türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağının altını çizdi.

Maden ocağının kuruluşunun yeni olmadığını söyleyen Selman Kaya, süreci şöyle aktardı: “Alaaddin Yıldırım’a ait bir firmaya uzun yıllar önce kiralanmış, bu adam hiçbir şekilde faaliyet göstermedi, her 5 yılda bir işlemlerini tazeleyerek, bugüne kadar getirmiş. Bugün itibariyle bir taşeron firmaya devredilmiş, taşeron firma Elazığ’dan gelmiş, bu taşeron firma bugün bu faaliyeti yapmak istiyor”

'KAYMAKAM VE YÜZBAŞI KÖYLÜYÜ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR'

Geçtiğimiz çarşamba günü köylülerin maden ocağının önünde toplandığını, kaymakamın, askerin, karakol komutanının geldiğini, kendilerine çekilmelerini istediğinin altını çizen Selman Kaya, köylülerin işletmenin çalışmasını durdurmadan hiçbir yere gitmeyeceklerini söylediklerini, tepkiler üzerine o an çalışmanın durdurulduğunu kaydetti. Valiliğe dilekçe yazdıklarını, cevap beklediklerini vurgulayan Kaya, kaymakamın ve yüzbaşının maden ocağının köye zarar vermeyeceğini söyleyerek kendilerini ikna etmeye çalıştığına dikkat çekerek, "15-20 gündür girmeye çalışıyorlar, faaliyet göstermeye çalışıyor ama biz müsaade etmiyoruz. Henüz giremediler ama yasanın açık olan kısmını bulup girmeye çalışıyorlar. Bir şekilde kılıfına uydurup, madeni faaliyete geçirmek istiyorlar” diye konuştu.

'HEM TEŞVİK VERİYORLAR HEM HAYVANCILIĞI BİTİRİYORLAR'

Yıllardır hayvancılıkla uğraşan Sadi Kırbıyık, köydeki tek geçim kaynaklarının da ellerinden alınmaya çalışıldığını söyledi. Daha önce bölgede bir dağa şantiye kurulduğunu, şantiyenin şimdi de oturdukları köye geldiğini belirten Kırbıyık,  “Köyümüzün meralarını, yollarını bozup bozup gidiyorlar” diye tepki gösterdi. Kırbıyık, maden ocağı başında oturma eylemi yaptıklarında yüzbaşı ve kaymakamla aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı: “Bu hayvanların otlayacağı yer kalmazsa biz burada ne yapalım? Kaymakama, yüzbaşına da söyledim ben. Biz burayı terk edelim dedim. Cumhurbaşkanı bizi 'Hayvancılığı çoğaltın, destek verelim' diye teşvik ediyor ama biz bu durumda nasıl çoğaltalım, hayvancılık bitiyor.”

'HEPİMİZİ CEZAEVİNE KOYSUNLAR ÖYLE AÇSINLAR OCAĞI'

Maden ocağının sahibinden daha çok yüzbaşı, karakol komutanı, kaymakamın maden ocağının korumalığını yaptığını söyleyen Sadi Kırbıyık, bir kişinin de çıkıp ‘Bu insanlar ne istiyor?’ diye kendilerini dinlemediğini belirterek, “Biz hakkımızı savunuyoruz. ‘Bizim hepimizi cezaevine koysunlar, sonra bu madenciyi getirsinler öyle açsınlar ocağı' dedim. 'Böyle bir şey olmaz' dedi. Avukatı mısınız o zaman sabahtan gelip şantiyenin orda oturuyorsunuz? Ayrıca burası sit alanı. Dokunulamaz denilen yere nasıl maden ocağı kuruluyor” dedi.