Kızıldere'nin yıldönümü: Mahir Çayan ve arkadaşları anılıyor

Türkiye devrimci hareketinin simgelerinden Mahir Çayan ve dokuz arkadaşı için anma etkinlikleri düzenleniyor. CHP Ankara İl Gençlik Kolları da Karşıyaka Mezarlığı'nda anma düzenleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tokat’ın Almus ilçesi'ne bağlı Kızıldere’de 1972 yılında öldürülen Mahir Çayan ve arkadaşları Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin için anma etkinlikleri düzenleniyor.

CHP Ankara İl Gençlik Kolları da Çayan ve yoldaşlarını anmak için bugün Karşıyaka Mezarlığı 2 no'lu kapıda buluşuyor.

 

NE OLMUŞTU?

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) lideri Mahir Çayan ve arkadaşları, 12 Mart 1971 muhtırasının ardından yakalanan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamını engelleyebilmek için 26 Mart 1972’de Ünye’de NATO’ya ait radar istasyonunda çalışan iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyeni kaçırdı.

Kaçırılanların daha sonra Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Saffet Alp ve Ömer Ayna'nın bulunduğu Kızıldere köyüne götürülmesine karar verildi. Ancak köyde saklanılan evin ihbar edilmesi sonucu operasyon kararı alındı. 30 Mart 1972 tarihinde yapılan operasyonda Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz öldürüldü. (HABER MERKEZİ)