'Kızılcık Şerbeti' yayını durduruldu: Dizi yerine 'İslamofobi' belgeseli yayınlandı

Kızılcık Şerbeti dizisinin yeni bölümü yayınlanmıyor. Show Tv, RTÜK'ün cezası nedeniyle dizinin saatinde "İslamofobi" belgeseli yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara İdare Mahkemesi, Show Tv ekranlarında izleyicilerle buluşan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi için son dakika verdiği kararla "Yürütmeyi durdurma" kararını kaldırdı. Dizinin özeti sırasında yayın kesilerek RTÜK'ün cezası nedeniyle "İslamofobi" belgeseli yayınlanmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ifadelerinin yer aldığı belgeselde, "Korona virüsü kadar tehlikeli olan, İslam düşmanlığı virüsüdür" ve "Bu virüs özellikle Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor" gibi ifadeler yer alıyor. Ardından da diğer kamu spotları yayına devam etti. 

RTÜK, yayın durdurma gerekçesi olarak, 6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesindeki "Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez" ilkesini gösterdi. 

.

PAZARTESİ KARARA İTİRAZ EDİLECEK 

Gazeteci Birsen Altuntaş'ın haberine göre, Show TV yönetimi kendilerine bugün saat 17.00'de e-posta ile iletilen mahkeme tebligatının posta yoluyla ulaşması gerektiği için dizinin yayınlanmasına karar verdi. Başta mahkeme kararının bu akşamdan itibaren uygulanması planlanıyordu ancak daha sonra Show TV yönetimi diziyi yayınlama konusunda fikir birliğine vardı ve mahkeme tebligatı posta yoluyla geldikten sonra kararı uygulayacaklarını belirtti. Pazartesi yeniden gerekli itirazların yapılacağı belirtilse de kanal, lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti. 

Alınan karar kapsamında 'Kızılcık Şerbeti' 5 hafta süreyle yayınlanmayacak.

Ne olmuştu?

'Kızılcık Şerbeti'nin geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir bölümünde zorla evlendirilen Nursema karakteri, evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atılmıştı. Diziye RTÜK tarafından kadına şiddet sahnesi nedeniyle 5 hafta durdurma ve 1,5 milyon TL ceza verilmişti.

Show TV'nin avukatları, RTÜK'ün 5 hafta durdurma ve 1,5 milyon TL ceza verdiği dizi için mahkemeye itiraz başvurusunda bulundu. Cezanın iptali için Twitter’da "RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma" etiketiyle kampanya başlatılmıştı. Birçok izleyici ve sanatçı da RTÜK'ün kararına tepki göstermişti.

Yüksek mahkeme geçen hafta 'Kızılcık Şerbeti' hakkında verilen RTÜK kararını yürütmeyi durdurma kararı vermişti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)