Kızderbentliler: Siyaseti siyasetçiler yapsın, biz çevreyi savunuyoruz

Devlet Su İşleri tarafından Yalova ve Kocaeli'nde kurulacak barajların yapımında kullanılacak malzemelerin, Kızderbent'te kurulacak taş ocağından sağlanmak istenmesine bölge halkının tepkisi devam ediyor. Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Enver Demirsoysal, “Kızderbent’te yaşananlar sadece bizim değil, bütün ülkenin tepki göstermesi gereken bir mesele” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Yalova’da bulunan Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına yapı malzemesi çıkarılması için Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine bağlı Kızderbent Mahallesi’nde taş ocağı tesisi ve hazır beton santrali kurulmak isteniyor. Bölge halkının aylardır karşı çıktığı tesis ve santrale ilişkin hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi raporuna İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından son şeklinin verildiği duyuruldu. Kızderbent’te yapılması planlanan taş ocağına dair yaşanan son gelişmeleri ve yaşananları Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Enver Demirsoysal ile konuştuk.

'PANKARTLARDA, ‘TAŞ OCAĞINA HAYIR’ VE ‘KÖYÜNÜ KORU’ GİBİ İFADELER YER ALIYORDU, NEDEN RAHATSIZ OLDULAR ANLAYAMADIK’

Enver Demirsoysal

Demirsoysal, taş ocağı ve hazır beton tesisine karşı olduklarını belirten pankartların bir gece yarısı toplandığını ve yakıldığını söylüyor. Karamürsel Kaymakamlığı’nın pankartların tekrar asılması için vermesi gereken onayı geçiştirdiğini söyleyen Demirsoysal, “Tekrar pankart asmak için kaymakamlığa başvuruda bulunduk. Jandarma, dört pankart asmak için izin istediğimiz dilekçemize karşılık olarak sadece bir pankart asabileceğimizi söyledi. Kaymakamlık, dilekçemize olumlu ya da olumsuz bir cevap vermediği için izin verilen bir pankartı bile asamıyoruz. Pankartlarda, ‘Taş Ocağına Hayır’ ve ‘Köyünü Koru’ gibi ifadeler yer alıyordu, neden rahatsız oldular anlayamadık. Doğduğumuz, büyüdüğümüz Kızderbent’te gerçekleştirilmek istenen doğa katliamına karşı çıktığımız için bize ‘Siyaset yapıyorsunuz’ diyorlar. Siyaseti gitsin siyasetçiler yapsın! Bizim yaptığımız çevreyi ve yaşamı savunmak” ifadelerini kullandı.

‘TAŞ YANİ NERESİNDEN BAKARSAN BAK ALLAH’IN TAŞI!’

Demirsoysal, bölgede hala etkin bir şekilde tarım ve hayvancılığın devam ettiğini vurguluyor. Kızderbent’in altı kilometre ilerisinde, Yalova’da ise Çiftlikköy ve Taşköprü ilçelerinde aktif taş ocaklarının olduğunu hatırlatıyor. "Yeni bir taş ocağına, tekrar ağaçları katletmeye ne gerek var?" diyen Demirsoysal, Kızderbent’te yapılmak istenen doğa tahribatına sadece bölge halkının değil, bütün ülkenin tepki göstermesi gerektiğini söylüyor.

Kurulması planlanan taş ocağına ve hazır beton tesisine karşı olumlu bir sonuç alana kadar çalışmaya devam edeceklerini belirten Demirsoysal şöyle konuştu: “Baraja ya da suya karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz şey, Kızderbent’e yakın bir noktada zaten halihazırda üç tane taş ocağı bulunuyorken, neden bir yenisinin daha yapılmak istenmesi. Taş yani, neresinden bakarsan bak Allah’ın taşı! Bunun için doğayı katletmeye gerek var mı? Kızderbent olarak, çevre ile alakalı bir sorunumuz yoktu. Ta ki 30 Haziran tarihine kadar. Taş ocağının yapılacağını öğrendiğimiz andan itibaren kendimizi çevre ve doğa mücadelesinin içerisinde bulduk. Kazı yapan kepçelerin önüne atlayacak boyuta gelmeden tepkimizi ortaya koyduk.”