Kitle örgütleri: 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız

Ankara’da ortak açıklama yapan demokratik kitle örgütleri seçim sürecini değerlendirdi, 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlı olduklarını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Demokratik kitle örgütleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında 28 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve bugüne kadar yaşanan süreci değerlendirdi.

38 demokratik kitle örgütü kamuoyuna çağrıda bulunarak, “Cumhuriyet’in geleceği, insanlığın geleceği, kadınların ve gençlerin geleceği için kalpten bağlanmış toplumları, domuz bağları da parmak sallamalar da korkutamaz. Biz buradayız, varız ve 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız. Bu sorumlulukla 29 Mayıs’ta Gezi'nin 10'uncu yılında, halkların özgürlük için isyana durmuş güzel günlerine uyanacağız” dedi.

‘HEP BİRLİKTE BURADAYIZ’

Toplantıda ortak basın metnini Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan okudu. Candan, “İlk defa karşılaştığımız ve ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birçok duyguyu aynı anda deneyimledik. Umutla umutsuzluk, korku ile cesaret aynı anda sardı bizi. Yılmadık. Aklın kötümserliğine karşı iradenin iyimserliği ile yeniden ayaktayız. Özgürlüğe, adalete, barışa, eşitliğe, kardeşliğe, demokrasiye su gibi ihtiyacımız olduğu günler Türkiye’sinde, ‘geri geri gitmez hayat, dünle oyalanmaz’ diyoruz ve işte hep birlikte buradayız” diye konuştu.

‘ADALETE İHTİYACIMIZ VAR’

Kadınların özgür, eşit bir yurttaş olarak yaşama hakkına ihtiyacının olduğunu belirten Candan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gençlerin düşlerinin sınırsızlığının gerçeğe dönüşmesine, kendi ülkelerinde özgürce hayat sürmesine ihtiyacımız var. Eğitimin, sağlığın, barınmanın sosyal devlet ilkesiyle karşılanmasına ihtiyacımız var. Bu vatanı kurtarırken el ele veren, can veren, bize bir ülke emanet edenlerin torunlarıyla birlikte yaşamaya ihtiyacımız var. Çocuklarımızın geleceğinden kaygı duymadığımız yarınlara ihtiyacımız var. Adalete ihtiyacımız var. Laik Türkiye’nin, çağdaş, barış içerisinde geleceğine ihtiyacımız var. Bizlerin, Türkiye’nin yarınlarına ihtiyacımız var.”

’29 MAYIS’I İPLE ÇEKİYORUZ’

Toplantıda söz alan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, “Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir, sağlık tanımlamasında bir de siyasal iyilik hali olmalıdır. Aksi halde sağlıktan bahsetmemiz mümkün değildir. Siyasal iyilik hali ise, demokratik bir ülkede halkın barış içinde özgür ve yan yana olmasıdır. Cumhuriyetin 100. yılında böyle bir yaşamı hep beraber inşa edeceğiz” ifadelerini kullanırken Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise şunları kaydetti:

“Kadınları domuz bağıyla bağlamış, çocuklara tarikatlarda tecavüz etmiş kişilerin sahiplenildiği ve bizleri daha ne tür tehlikeleri bilmediğimiz bu süreçte nice kötülükleri barındıran zihniyet, şu an iktidara yürümeyi hedefliyor. Tıpkı 19 Mayıs gibi geçmişimizden 104 yıl önce aldığımız güçle buradayız. Demokratik çağdaş ve laik Türkiye için hepimizin varlığı ve güç birliğiyle Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının temelini oluşturacağımıza inanıyorum ve o inançla 29 Mayıs’ı iple çekiyoruz, o gün de orada olacağız ve kazanacağız.”

Demokratik kitle örgütlerinin seçim sürecine dair açıklamasına imza atan kurumlar ise şu şekilde sıralandı:

“Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara Cumhuriyet Gazetesi Okurları, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Tabip Odası Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği-AnTiYap, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Aydos Dernekler Federasyonu, Bilim Sanat Edebiyat Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çiğdemim Derneği, Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu, Dil Derneği, Hünkâr Hacıbektaş Veli Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu, Erzurumlular Dayanışma Federasyonu, Hacıbektaş Eğitim ve Kültür Derneği, Hukukçu Dayanışması, Hüseyin Gazi Derneği Kars ve Çevre illeri Demokrat Dernekler Federasyonu, KESK Ankara Şubeler Platformu, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Kültür Sanat Eğitimciler Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Malatya Dernekler Birliği, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), TOBAV, Tüketici Hakları Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yozgat Demokrat Dernekler Federasyonu, 2021 Tüm Emekli Sendikası,29 Ekim Kadınları Derneği” (DUVAR)