Milli Kütüphane kapılarını açtı

Milli Kütüphane, 'normalleşme' kapsamında açıldı: Ziyaretçiler maske olmadan alınmıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle 16 Mart'ta kapatılan Milli Kütüphane, korona virüsü tedbirleri kapsamında dün kapılarını yeniden açtı. Kütüphaneye gelenler, termal kamera ile vücut ısıları ölçüldükten sonra içeri alınırken, el dezenfektanları ve korona virüsüne ilişkin hijyen kuralları da her katta panolara asıldı. Kütüphanede çalışma salonlarındaki sandalyeler, yatay ve çapraz olarak sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde azaltıldı.

‘İLK GÜNDE YÜZDE 47 DOLULUK ORANI VAR’

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş, Milli Kütüphane'de aldıkları önlemlere ilişkin yaptığı açıklamada, 2 Haziran’da Milli Kütüphane ve il halk kütüphanelerini açtıklarını, okuyucularının 2,5 ay aranın ardından kütüphanelere gelebileceklerini ifade etti. Sosyal mesafeye uyduklarını, maske olmadan ziyaretçi almadıklarını, lavabolar ve çalışma salonlarında dezenfekte edildiğini ifade eden Odabaş, "Çalışma salonlarındaki kapasiteyi düşürdük, sosyal mesafeyi böyle koruyoruz. Bugün itibarıyla Milli Kütüphane ve il halk kütüphanelerinde kapasitenin dörtte biri kadar okuyucu alarak hizmet veriyoruz. 459 kişilik bir salonumuz var, 116 kişiden fazla kimseyi almıyoruz. Sandalyeleri hem çapraz hem de yandan azalttık. Vatandaşlarımızda tedirginlik nispeten devam ettiğinden daha az okuyucu var. İlk günde bile yüzde 47 ile doluluk oranı var. Uyarı levhalarını astık. Okuyucularımızın ve çalışanlarımızın sağlığı açısından okuyucularımızdan ricamız koyduğumuz kurallara azami dikkat göstermeleri" dedi.

HALK KÜTÜPHANELERİNDE ÖDÜNÇ VERME HİZMETİ DEVAM EDİYOR

Termal kamera uygulamasını da hayata geçirdiklerini dile getiren Odabaş, halk kütüphanelerinde de el tipi ateş ölçer ile hizmet verildiğini belirterek, "Halk kütüphanelerinde de ödünç verme hizmetimiz devam ediyor. 16 Mart'ta kütüphane hizmetlerini kapattığımız an itibarıyla bir milyon 100 bin kitabımız okuyucudaydı, onları geri almadık. Pandemi sürecinde kitapların kendilerinde kalabileceğine ilişkin bilgi verdik. Ödünç alıp verme hizmetlerimiz bugün itibarıyla başlamış oldu" ifadelerini kullandı.

Milli Kütüphanede yapılan sosyal etkinlikler, toplantılar, sergiler gibi faaliyetlerin bir süre daha yapılmayacağını söyleyen Odabaş, oturma kapasitesini de salgının seyrine göre değiştirebileceklerini aktardı.

ETKİN KÜTÜPHANE EVİNİZDE UYGULAMASI DEVAM EDECEK

Odabaş, pandemi sürecinde e-Kitap uygulamasını etkin hale getirdiklerini belirterek, 30 Haziran'a kadar sesli kitap hizmetini devreye sokacaklarını söyledi. Pandemi sürecinde Etkin Kütüphane Evinizde uygulaması ile YouTube, Twitter, Instagram hesaplarından alanda uzman akademisyenleri, sanatçıları, yazarları evlere konuk ettiklerini ve bu uygulamanın devam edeceğini dile getiren Odabaş, "Kütüphanelerdeki her etkinliği kütüphaneye gelemeyenlerin telefonlarına ulaştırmak istiyoruz" dedi. (AA)