Ethem Baran, 66. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın sahibi oldu

66. Sait Fait Hikâye Armağanı’nın sahibi Ethem Baran oldu. Ödül, Döngel Dünya adlı eserine oy birliğiyle verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğan Hızlan başkanlığında; Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Metin Celal, Prof. Dr. Murat Gülsoy ve Beşir Özmen’in üyeliğinde belirlenen 10 hikâye kitabı arasından seçilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın bu yılki sahibi İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Döngel Dünya adlı kitabıyla Ethem Baran oldu.

Ödül gerekçesi, “Sait Faik’in özellikle son yıllarında ağırlık verdiği “doğa”nın şiirsel bir söylemle inşasına ilişkin biçemini, özgün bir dile getirişle yeniden ürettiği gerekçesiyle Ethem Baran’ın, Döngel Dünya adlı eserine oy birliğiyle verilmiştir” diyerek açıklandı.

Baran ödülle ilgili olarak, "Sait Faik'in yeri bir öykücü olarak bende çok başka... Öyküyü sevmemde katkısı ve etkisi çoktur. 12 yaşımdan beri çok sevdiğim ve örnek aldığım bir yazar. Sait Faik'in adıyla aynı satırda adımın geçiyor olması ayrı bir mutluluk" dedi.

Geçtiğimiz yıl Sait Faik Hikaye Armağanı’nın sahibi Nohut Oda isimli kitabıyla Melisa Kesmez olmuştu.

ETHEM BARAN KİMDİR?

1962’de Yozgat’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 1983’te Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü’nden mezun oldu.

Çeşitli dergilerde öykü, deneme ve eleştiri yazıları yayımlandı. İlk öykü kitabı Sonrası Ayrılık 1991’de çıktı. Onu 1994’te yayımlanan Kurutulmuş Gül Mevsimi izledi.

Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı (2005 Yunus Nadi Öykü Ödülü), Unuttuğum Bütün Akşamlar (2005), Bozkırın Uzak Bahçeleri (2006), Evlerimiz Poyraza Bakar (2009), Bulut Bulut Üstüne (2011), Zira (2015) adlı öykü kitapları ile Yarım (2008) ve Emanet Gölgeler Defteri (2013) adlı romanları vardır. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)

Duvar Kitap Dergi sayı 72: Taşra sıkıntısı: Ethem BaranDuvar Kitap Dergi sayı 72: Taşra sıkıntısı: Ethem Baran