Kürt yazar Fırat Ceweri'ye Altın Kalem ödülü

Kürt yazar Fırat Ceweri, Kürdistan Bölgesi Kültür Bakanlığı tarafından Altın Kalem Ödülü'ne layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürt yazar Fırat Ceweri, Kürdistan Bölgesi Kültür Bakanlığı tarafından “Altın Kalem Ödülü”ne layık görüldü. Başkent Erbil’de dün düzenlenen törende ödül, Fırat Ceweri’ye yazarlığının 40’ıncı yılında verildi.

Rûdaw’ın “Xweşî Ligel Dostan” programına katılan yazar Ceweri, ödüle ilişkin, Kürtçe çalışmalarının bir Kürt kurumu tarafından ödüllendirmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Ceweri, “Daha önce de İsveç Akademisi tarafından ödüllendirildim. Ama Kürdistan Bölgesi Kültür Bakanlığının ödülü benim için çok önemli ve  gurur kaynağıdır. Çok mutluyum” dedi.

Yazar Ceweri, 40 yıllık yazarlık hayatına 40 kitap sığdırdı. 20 kitap yazan Ceweri, yabancı dillerden 20 kitabı da Kürtçe’ye çevirdi.

FIRAT CEWERİ KİMDİR? 

1959 yılında Mardin’in Derik ilçesinde dünyaya gelen yazar Ceweri, ilk gençlik yıllarını Nusaybin'de geçirdi.Yirmili yaşlarına varmadan Kürtçe edebiyata yöneldi. 1980 yılının hemen öncesinde İsveç’e yerleşen Ceweri, o zamandan beri edebiyatın çeşitli alanlarında Kürtçe eserler üretmekte. Nûdem dergisini on yıl boyunca aralıksız çıkardı. O yıllardan itibaren daha çok öykü alanında yoğunlaşan Cewerî , aynı zamanda dünya edebiyatından klasik ve modern eserleri Kürtçeye çevirdi.

Modern Kürt edebiyatının önemli yayınlarından Hawar dergisini yeniden toparladı ve Nûdem Yayınları arasından basılmasını sağladı. Yazar Ceweri, John Steinbeck, Anton Çehov, Dostoyevski, Astrid Lindgren, Hemming Mankell ve Yaşar Kemal’in bazı eserlerini Kürtçeye çevirmiştir.

Şu an İsveç'te yaşayan Ceweri’nin bazı kitapları farklı dillere çevrildi.