10 yıl sonra kendini yok edecek dergi: Axolotl

Sinemacıların kaleme aldığı metinlerden oluşan Axolotl'un ilk sayısı yayınlandı. Dergi, yalnızca 60 sayı çıkacak.

Google Haberlere Abone ol

Yönetmen Kaan Müjdeci ve İstanbul Deneysel Film Festivali’nin kurucu yönetmeni Yavuz Gözeller tarafından hayata geçirilen yeni edebiyat mecmuası Axolotl’un ilk sayısı aralık ayında yayımlandı. Sinemacıların kaleme aldığı metinlerden oluşan Axolotl, çeşitli kitapçı, müze ve kafelerden temin edilebilinecek.

“Sivas” adlı ilk uzun metraj filmiyle 71. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü başta olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok ödüle değer görülen, “İguana Tokyo” adlı ikinci uzun metraj filmi ise montaj aşamasında olan yönetmen Kaan Müjdeci ile çok yönlü sanatçı ve İstanbul Deneysel Film Festivali’nin kurucu yönetmeni Yavuz Gözeller’in çabalarıyla hayata geçirilen Axolotl, iki ayda bir yayımlanacak.

10 YIL SONRA KENDİNİ YOK EDECEK 

Her sayısında sadece lens bazlı medyayla üretim yapan sanatçıların metinlerine yer verecek olan mecmua, on yıl sonrasına bir milat yaratabilmesi için 60’dan geriye sayacak şekilde numaralandırıldı. Böylelikle Axolotl, on yıl sonunda miladına ererek bir anlamda kendi kendini yok edecek.

Sinemacıların kaleme aldığı metinlerden oluşan ve pek çok yönüyle yayın dünyasına yeni bir bakış açısı getiren Axolotl’un ilk sayısı Akın Tek, Batıkan Köse, Kaan Müjdeci, Özden Demir, Tayfun Pirselimoğlu ve Yavuz Gözeller’in yazılarından oluşuyor.

Öte yandan sinema sektöründe kendisine bir yer edinmek isteyen genç sinemacılara da üretimlerini hayata geçirmek adına bir zemin oluşturmayı hedefleyen Axolotl, her yıl, bu amaca hizmet eden bir de senaryo armağanı verecek.

Kültür Servisi'nin aktardığı habere göre, Kaan Müjdeci Axolotl mecmuasını şu sözlerle tanımlıyor:

“Tanışıklıklarımızda, belki bundan ancak on yıl sonra, o da rastlantı eseri; eğer talih izin verir, ruhumuz kaldırır ve ekonomimiz sarsılmazsa, bir ihtimal paylaşacağımız duygu, düşünce ve ortaklaşma durumunu hemen şimdi, şu an gerçekleştirmek; tazelenmek, ortaklaşmak, en önemlisi ise hatırlamak; gün be gün kalabalıklaşan, kalabalıklaştığıyla da işitilmez olan dünyalarımızda birbirimize, birbirimizi hatırlatabilecek kalıcı anılar sunmak için başlattığımız, adını, hakkını da vermek için Axolotl koyduğumuz bu mecmuanın temelinde tüm bunlar yer alıyor. Ve tam da bu sebeple, tanışıklıklarımızda belki bundan ancak on yıl sonra değil, hemen şu an, tanışıklıklarımızı harekete geçirmek ve bundan on yıl sonrasına bir milat yaratabilmek için, bu ilk sayımızı 60’dan geriye doğru sayarak başlatıyoruz. Tıpkı, falanca kişinin falanca yere göçtüğü ve falanca kişiyle tanışıp, birbirlerini falanca şekilde etkilediği örneklerde olduğu gibi; tek farkı bunun farkında olarak, etkilendiğimizi, birbirimize bir değer atfettiğimizi ve bu değeri güçlendirdiğimizi ifade etmekten çekinmeyerek, bir sinema pratiği gibi, birbiriyle birlikte olmanın gücünü hissederek.”