Mustafa Orman 'Kırık Saat'i anlattı: İnsan hakları temelli üretimlerimiz olacak

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı bünyesinde çıkan Kırık Saat okurla buluştu. Tahir Elçi'nin 4. ölüm yıl dönümünde derginin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Orman'la konuştuk. Orman, "Dergi ve yayınevi bünyesinde insan hakları temelli üretimlerimiz olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyabakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015'te Diyarbakır'da çıkan silahlı çatışmada öldürüldü. Elçi son görüntülerinde, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, daha önceki çatışmada zarar gören 4 ayaklı minare önünde bir grup avukat ile birlikte barış çağrısı yapmıştı. İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kurucularından olan, 1990'lı yıllardaki yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, köy yakma davalarında mağdurların avukatlığını yapan, Diyarbakır ve bölgedeki hak ihlalleriyle ilgili de birçok çalışmayı sürdüren Tahir Elçi'nin ölümü kamuoyunda günlerce konuşuldu. Ölümünün üzerinden geçen 4 yılda Tahir Elçi'nin failleri bulunamadı.

Elçi'nin ölümünün ardından adını ve çalışmalarını yaşatmak için eşi Türkan Elçi'nin öncülüğünde Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı kuruldu. Vakıf, kültür sanat alanında da insan haklarının bir temsilcisi ve entelektüel yaşama bir başka açıyla bakmak amacıyla Kırık Saat adlı kültür sanat düşünce dergisini yayına hazırladı. İmgesi ve mirasıyla önemli bir alanı temsil eden Kırık Saat'i, derginin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Orman'la konuştuk. Orman, "Dergi ve yayınevi bünyesinde insan hakları temelli üretimlerimiz olacak" dedi.

Kırık Saat'in ilk sayısı okurlarını bekliyor.

Kırık Saat, Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı bünyesinde çıkan bir dergi ve ismiyle müsemma... Derginin oluşum sürecinden bahseder misiniz? 

Dergi fikri vakfın kuruluşuyla birlikte somut bir şekilde ortaya atıldı. Fikir Türkan Elçi’ye aittir. Daha sonra dergideki arkadaşlarımızla birlikte bu fikrin etrafında toplandık. Derginin hazırlıkları, zaman kavramından çok bir belleğe atıfta bulunan Kırık Saat’in gölgesinde başladı. Bununla da devam ediyor.

Kırık Saat Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Orman

'KATKILARIMIZ HER SAYIDA KENDİSİNİ GÖSTERECEK'

Sanat ve düşünce dünyasına ne gibi katkılarda bulunmayı hedeflediniz?

Sanat ve düşünce dünyasına, konuşarak ya da vaatlerde bulunarak bir hedef tayin edemeyiz, gösteremeyiz de. Taşımış olduğumuz mirasın yükü ağır ve kıymetli, bunu yaparken de titiz çalışmaların içinde olmak zorundayız. Bu sebeple herhangi bir vaadimiz yok. Katkılarımız da her sayıda kendini gösterecektir.

Kırık Saat, ilk sayısıyla bir hayli dikkat çekti. Tahir Elçi'nin insan hakları üzerine yaptığı çalışmalar da bu ilginin temel noktalarından biri... İnsan hakları üzerine çalışmalarınız olacak mı? 

Dergi ve yayınevi bünyesinde insan hakları temelli üretimlerimiz olacak. İnce eleyip sık dokumak gerekiyor. Gündemin sıklıkla değiştiği, hiçbir şeyin tutarlı bir şekilde yürümediği bir coğrafyada ne olacağını önceden bilemediğimiz için, kendi aramızda fikir alışverişinde bulunarak karar veriyoruz. Geniş bir yelpazeden bahsediyorsunuz. İnsan hakları kavramı sadece cümle içinde kullanılıyor. Bazı kelimeler kullanıldıkça aşınıyor, kelimeyi aşındırmayacak çalışmalarda bulunmak istiyoruz. İnsan hakkı birçok şeyi içinde barındırıyor, politik olmayacak derecede birçok insan hakkından bahsedebiliriz. Çünkü insanların mekanları tahrip ediliyor, yıkılıyor, yaşadıkları doğa talan ediliyor, bellekleri ve kültürel alanları yok sayılıyor. Bu alanın içinde çalışacağız, Kırık Saat imgesiyle ve mirasıyla bizi doğru yola götürecek.

Kırık Saat, birçok yazar, şair ve entelektüeli yan yana getiriyor. Okurlarınızı nasıl bir yelpaze bekliyor?

Toplumda büyük tahripler yaratmış bazı olayları toplumumuz çabuk unutuyor. Okurlarımızın belleklerini diri tutacak, onları geçmişe götürecek bir alan var. Ki bu bellek tüketim kültürüne hizmet eden bir bellek değildir ya da sivil bir din putlaşmasına da dönüşmeyecektir. Bir alanın içine hapsolunmadan, hem edebiyat hem kültür sanat hem de düşünsel alanda geniş bir yolculuk bizi de okurları da bekliyor.

 

Kırık Saat Yayınları, ilk kitabını yayımlamaya hazırlanıyor. Yayın programınızda hangi kitaplar var?  

Evet, ilk kitap matbaadan çıkmak üzere. Hilmi Şeker, Roboski Davası'nı a'den z'ye bütün boyutlarıyla inceliyor. Bu kitap aynı zamanda ileriki dönemlerde Roboski ile ilgili yapılacak çalışmalarda büyük katkılar sunacaktır.

Kırık Saat Yayınları bünyesinde yas, bellek ve göç üzerine kurgusal metinler çevirmeyi düşünüyoruz. Diğer yandan belirlemiş olduğumuz birkaç çeviri kitap var, henüz bunların planlamasını yapmadık. Bu yıl içinde basmayı umuyoruz.

'PANELLER, SÖYLEŞİLER, ETKİNLİKLER OLACAK' 

Tahir Elçi, bugün başlayacak törenle anılacak. Bu programda sinema gösterimleri ve paneller mevcut. Vakıf bünyesinde buna benzer etkinlikler yapacak mısınız? 

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nın açılışı bildiğiniz üzere Nisan ayında yapıldı. Her şey bir anda yapılamıyor maalesef, belli bir aşama ve plan gerektiriyor. Kültür, sanat alanında yapılacak çalışmaların ve projelerin adımları yavaş yavaş atılıyor. İleriki dönemlerde paneller, söyleşiler ve etkinlikler elbette olacaktır.

İlerleyen günlerde Kırık Saat okurlarını neler bekliyor?

Şubat ayının başlarında çıkacak olan ikinci sayımızın da hazırlıklarına başladık. Her sayıda farklı isimler ve güçlü metinler dergide yer alacak. Hazırlıklarımız tamamlandığında zaten bunları okurlarla paylaşacağız.

Tahir Elçi Diyarbakır'da anılacakTahir Elçi Diyarbakır'da anılacak