Ufkabakan Apartmanı: Suç ve psikoloji aynı anda!

Lalehan Bosnalı'nın romanı Ufkabakan Apartmanı Feniks Kitap etiketiyle yayımlandı. Kitapta olaylar, İstanbul'un eski bir apartmanında yalnız bir kadının ölümüyle başlayarak toplumsal ve bireysel sırlara uzanıyor. Suç ve psikolojinin birbirine geçtiği metinleri sevenler bu romanı ıskalamamalı...

Google Haberlere Abone ol

Meltem Dağcı

Lalehan Bosnalı’nın ilk romanı Ufkabakan Apartmanı dört bölümden oluşuyor. Baudelaire’den alıntıyla başlıyor ilk bölümün önsözü. Metnin başında apartmanın kendine has bir mimarisinin olduğu, İstanbul’un en nezih yerinde yapılmış yapı olduğunu görürüz. Binanın en üst katına yerleşen, karşı dairede oturan, satın alınması beklenen boş katları ve ikinci katında yıllardır oturan kadın, daha kitabın başında bize hikâyenin açıklığını gösteriyor. Tuhaf, değişik durumların gözlendiği apartmandaki anlatım ilk bölüm boyunca devam ediyor. Polisiye ve macera türünde bir metin gibi hissedilse de ilk başlarda aslında bunun öyle olmadığı rahatlıkla anlaşılıyor.

'SUÇU ANLATAN BİR KİTAP'

Ufkabakan Apartman’ı tematik olarak suçu anlatan bir kitap. Zaman içerisinde yaşadığımız şehirlerde teknolojinin ilerlemesiyle birçok algı değiştikçe insanların olaylara, kişilere bakış açısı da aynı olağanlıkla yenilenir. Suç denilen kavram temelinde boş olan bir olgu değildir maalesef. Bunu inceden inceye aile, ebeveyn ilişkisi, iletişim çatışmaları, toplum, teknoloji, ahlak gibi değerler oluşturur ve zamanla da değişir. Yazar, esas konusunu az önce saydığım başlıklarla ele alıyor. Günlük hayatta gazetelerde bile rastlayabileceğimiz olayı, gerçekçi ve sade bir biçimde anlatıyor. Suçun nerede olduğunu değil de sebeplerini bize işaret etmeye çalıştığını görüyoruz. Yazarın bu gözlem gücü, toplumsal olaylara karşı duyarlılığından ileri geliyor diyebiliriz.

Ufkabakan Apartmanı, Lalehan Bosnalı, 144 syf., Feniks Kitap, 2019.

Kitapta kimin suç işlediği, karakterlerin nerede ve ne yaptıkları görülüyor ve sezdiriliyor inceden. Suçu işlemeye sebep olan durumları öğrenmeye çalışan okurun, kafasında aslında soru işaretlerinden ziyade başka psikolojik sebepler de yer alabilir. Örneğin; suçlu kim sorusundan önce katili suça yönelten sebepleri düşünebilirsiniz. Suç ve psikolojinin birbirine geçtiği metinleri sevenler bu romanı ıskalamasın derim.

“Herkes kendine uygun biçimde ölür. Bazıları yatağında gözlerini sımsıkı kapayarak evrenin doğal sürecini kabullenircesine huzurla, bazıları ise masum bir sübyanken barbara çevirdiği evladının parmakları arasında." (sayfa 141)

'UFKABAKAN APARTMANI KADIN DAYANIŞMASIYLA ORTAYA ÇIKTI'

Kitapla ilgili küçük bir anekdotu da aktarmak isterim. Lalehan Bosnalı’nın yazdığı Ufkabakan Apartmanı kadın dayanışmasıyla ortaya çıkan bir roman. Ayrıca özenli ve yazara odaklı bir editörlük çalışmasının ürünü. Kitapta emeği geçen kadın arkadaşlarım; editörü Çiğdem Aldatmaz, Yazım Kılavuzu kurucuları Şeniz Baş ile Pınar Akseki ve Ayşe Erbulak.