Leylâ Erbil’in kişisel arşivi dijital ortamda
Leylâ Erbil’in kişisel arşivi dijital ortama aktarılıyor: Arşiv araştırmacılarla paylaşılacak.
DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen “Kişisel Arşivi Işığında Leylâ Erbil’in Edebi Dünyası” isimli proje, Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden Leylâ Erbil’in kişisel arşivini kataloglayarak dijital ortama aktarıp araştırmacılarla paylaşıma açmayı hedefliyor. Yazarın kişisel arşivinin edebiyatına nasıl bir arka plan oluşturduğunun ortaya çıkartılması ve yayımlanmış eserleri ile eserlerinin müsveddeleri, kişisel mektupları, biriktirdiği gazete, dergi kesikleri, aldığı notlar gibi kişisel arşiv malzemesi arasındaki çift taraflı ilişkinin ortaya konulmasını amaçlayan proje, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Olcay Akyıldız’ın yürütücülüğünde sürdürülüyor.
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Olcay Akyıldız’ın Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi bünyesinde yürütmekte olduğu Bilimsel Araştırma Projesi'yle Leylâ Erbil’in kızı Fatoş Erbil tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlanan, yazarın kişisel arşivi kataloglanıp dijitize edilerek araştırmacıların kullanımına açık bir hâle getirilmeye çalışılıyor.
'SAYISI BELİRLENEMEYECEK KADAR BELGE VAR'
Proje yürütücüsü Olcay Akyıldız’la birlikte, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Uysal’ın proje danışmanı, aynı bölümden doktora öğrencileri Semiha Şentürk ve Şerife Seda Yücekurt Ünlü’nün araştırmacı ve İngiliz Edebiyatı Bölümü yüksek lisans öğrencisi Merve Şen’in de proje asistanı olarak yer aldığı proje için tasnif ve kataloglama sistemi oluşturuldu. Şu anda kataloglanan 2430'a varan belge sayısının yüzde 30’unun dijitize edildiğini ifade eden İngiliz Edebiyatı Bölümü yüksek lisans öğrencisi Merve Şen, ellerinde hala sayısını belirleyemedikleri kadar belge olduğunu belirtiyor.
Bu arşivle Leyla Erbil çalışan edebiyat araştırmacılarına farklı değerlendirmeler sunabileceğini söyleyen Olcay Akyıldız, "Arşiv üzerinde daha detaylı çalışılabildiğinde edebiyatının kaynaklarıyla ilgili malzemeler de daha fazla şey söylüyor olacak. Bu arşivden çıkacak her söz, her durumda, geçmişteki sözleri açacak, genişletecek, çoğaltacak ve yenilerine yol gösterecek bir söz olacaktır, ki bence en önemli kısım da bu" diyor.