İlhan Diken'in notları kitap oldu

Doktor İlhan Diken'in notları “İzi Kalsın” adıyla kitaplaştırıldı. Diken, 2014'te yaşamını yitirmişti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Sivil toplum örgütlerinde aldığı görevler ve Özgür Gündem gazetesinde yazdığı yazılarla tanınan İlhan Diken, 5 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Diken’in Gündem gazetesinde yazdığı yazılar, ölümünün 2’inci yılında, “Memleket Ahvali” adıyla Dipnot Yayınları tarafından yayımlanmıştı. Lîs Yayınları tarafından yayımlanan “İzi Kalsın” ise Diken’in not defterlerinde kalan yazıları, ölümünün 5’inci yılında bir araya getiriyor.

“İzi Kalsın”da yer alan yazılar, İlhan Diken’in toplum sağlığının yanı sıra toplumsal ve siyasal olaylara duyarlılığını da gösteriyor. Yapacağı konuşmaların notları, katılacağı toplantılar için yazdığı yazılar, Diken’in yaptığı işleri titizlikle gerçekleştirdiğini ifade eder nitelikte... Kitapta, İlhan Diken’in yazılarının yanı sıra ağabeyi Şeyhmus Diken’in önsözü ile Osman Öztürk’ün “Bir Yaşam Boyu Eşitlik ve Sağlık İçin” başlıklı yazısı da yer alıyor. “İzi Kalsın”, doktor ve aktivist olarak Diyarbakır’da iz bırakmış şahsiyetlerden bir olan İlhan Diken’in anısına hazırlanmış ve kendisini daha yakından tanımaya fırsat veren bir kitap.

“İzi Kalsın”da yer alan yazılar, Doktor İlhan Diken’in toplum sağlığının yanı sıra toplumsal ve siyasal olaylara duyarlılığını da gösteriyor.

İLHAN DİKEN KİMDİR? 

Kitabı yayına hazırlayan Şehmus Diken, hem İlhan Diken hem de kitapla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Doktor İlhan Diken; Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta, lise ve üniversite hayatı şehrinde Diyarbakır’da geçti. Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı, öncesinde Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreterliği yaptı. Diyarbakır Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, İşçi Sağlığı Komisyonu, Pratisyen Hekimlik Komisyonu üyeliklerinde bulundu.

Diyarbakır Sur ve Büyükşehir Belediyelerinde Meclis üyeliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Başkan Vekilliği ve Danışmanlığı yaptı. 2008-2010 yılları arasında TTB (Türk Tabipleri Birliği) Merkez Konsey Üyeliği ile Toplum ve Hekim Dergisi Yayın Kurulu üyeliği yaptı.

1990’lı yılların başında yaralı bir PKK’liyi tedavi etmekten yardım ve yataklık suçlaması ile üç yıl dokuz ay ceza alıp Diyarbakır, Adıyaman ve Gölbaşı cezaevlerinde hapis yattı. İlhan Diken 19 Haziran 2014 tarihinde kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı.

Ölümünden sonra vefatının ikinci yılında Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan köşe yazılarından derlenmiş İlk kitabı “Memleket Ahvali” dipnot yayınlarınca kitaplaştırılarak yayınlandı…

Doktor İlhan Diken’in ölümünün beşinci yılında çeşitli zamanlarda farklı ortamlarda yaptığı konuşma metinlerinin kendi el yazıları üzerinden derlenmiş hâli “İzi Kalsın” adıyla Lis Yayınlarınca kitaplaştırıldı.

Bir analistin, siyasetçi, ekonomist, yerel yönetimci, sağlıkçı bakış açılarıyla gerçek bir analist süreç okuyucusunun, tahlil ustasının metinleri yazdıkları ve yazamayıp belki de kendine bıraktıkları metinler Doktor İlhan Diken’in “İzi Kalsın” kitabı...

Vefatından epey sonra ardında kalan Defterlerinden biri, kırmızı kaplı olan ve kapağında 2013 TTB (Türk Tabipler Birliği) logosu olanını açınca hemen fark edilen, Theodor Adorno’dan bir söz koymuş başlangıç sayfasına; 'Bilim, itaatsiz olana ihtiyaç duyar.'

Yaşarken; mazlumu, mağduru sonuna kadar dinleyip, empati kültürünü içselleştiren bir sakin adam olarak çevresinde tanındı bilindi Doktor İlhan Diken. Ama bu özelliğinin yanında; Muktedirin kudretiyle kavga edecek gücü her daim kendinde bulup sadece bilimin doğrularına itaat etmeyi ilke edinen bir felsefeci tavrından süzülmüş olduğunu da konuşma metinlerinden derlenmiş yazılarında hemen fark ediyorsunuz...

Doktor İlhan Diken vefatının 5. yılında “İzi Kalsın”ı bir vefa kitabı olarak okurlarıyla buluşturduk.” (DUVAR)