Arjen Arî şiir ödülü açıklandı

Arjen Arî adına düzenlenen şiir ödülü sonuçları açıklandı. Ödülü, Murat Oruç kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Kürt şiirinin önemli isimlerinden Arjen Arî adına düzenlenen şiir ödülü sonuçlandı. Bu yıl 6.sı düzenlenen ödülü Radîşo adlı dosyasıyla katılan Murat Oruç kazandı. Etkinliğin Onur Ödülü’ne ise İsmail Beşikçi değer görüldü.

Sor Yayınları ile Arjen Ari’nin ailesi tarafından düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nın 6’ıncısı sonuçlandı. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen etkinlikte, yarışmaya Radîşo adlı dosyasıyla katılan Murat Oruç’un Arjen Arî şiir ödülünün sahibi oldu. Sor Yayınları adına konuşan Reşo Ronahî, “Bilindiği üzere bu yıl 6. kez, büyük şair Arjen Arî anısına şiir yarışması düzenlenmektedir. Yarışmanın bu yılki ilanını Aralık 2018’de duyurmuştuk. Dün Kürt Dil Bayramı idi. Arjen Arî ömrünün sonuna dek Kürt dili ve edebiyatı için hep mücadele etti. Dile dair dizelerini hatırlatmak isteriz. Şöyle demişti ölümsüz şair: ‘Ben kendi dilimle varsam/Çiçek kendi rengiyle/Kuşlar kendi sesiyle/Sen ne ile var olacaksın/Eğer dilin yoksa?” Onun vesilesiyle Kürt Dil Bayramı’nı tekrar kutlarız” dedi.

5 DOSYA KATILDI

Bu yıl yarışmaya 5 dosyanın başvuruda bulunduğunu belirten Ronahî, Bunlardan biri başvuru koşullarını yerine getirmedi. Bu nedenle bu dosya yarışmaya katılamadı ve geriye 4 dosya kaldı” şeklinde konuştu.

Yarışmanın jürisi hakkında da bilgi veren Ronahî, şunları söyledi: “Bu yıl jüri Îrfan Amîda, Mem Bawer, Zulkuf Ergun, Berken Bereh ve Necla Arî’den oluşuyordu. Ancak yarışma başvurusu için açıklama yapıldıktan bir süre sonra Berken Bereh ailevi sorunlarından dolayı dosyaları okuma ve değerlendirme sürecinde yer alamadı. Diğer dört jüri üyesi dosyaları okudu ve değerlendirdi. Dört jüri üyesinin oy birliği ile bu yıl ödüle layık görülen dosyaya dair bilgiler şöyledir: Dosya adı: Radîşo, Şair: Murat Oruç.”

Murat Oruç’un yarışma için gönderdiği kendisiyle ilgili bilgiler ise şöyle: “Nusaybinliyim ve şu an Nusaybin’de yaşıyorum. 2012-2016 yılları arasında Mersin Üniversitesi’nde Sosyoloji bölümü okudum. 2012’den beri şiir yazıyorum. Edebiyat ve sinema özel ilgi alanlarım. Çalışmalarımı bu alanlarda yürütüyorum.”

ONUR ÖDÜLÜ İSMAİL BEŞİKÇİ’NİN

Yarışmayı düzenleyen Sor Yayınları ve Arjen Arî’nin ailesi, her yıl bir de Onur Ödülü veriyor. Bu yılki onur ödülüne İsmail Beşikçi layık görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, “İsmail Beşikçi ömrü boyunca Kürt halkının özgürlüğü ve kendi kaderini tayini için emek ve mücadele edenlerin başında gelmektedir” denildi.

Ödül töreninin Diyarbakır Kitap Fuarı’nda düzenleneceği belirtildi. (DUVAR)