Cumhuriyet Kitap, eski yazıişleri müdürünün kitabını ilan etti, tanıtmadı!

Gazeteci yazar Faruk Eren'in gözaltında kaybedilen ağabeyi Hayrettin Eren ile geçirdiği yılları anlattığı, "Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi-Bir Zamanlar Hasköy'de" kitabı için Bülent Forta'nın yazdığı tanıtım yazısı Cumhuriyet Kitap'ın sunu bölümünde ilan edildi ancak dergide yer almadı!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİSK Basın-İş Genel Başkanı gazeteci yazar Faruk Eren'in 12 Eylül askeri darbesi sonucu gözaltında kaybedilen ağabeyi Hayrettin Eren'in yaşadıklarını ve 1980 dönemi devrimcilerini anlattığı "Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi - Bir Zamanlar Hasköy'de" kitabı geçtiğimiz günlerde İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Cumhuriyet Kitap, Eren'in kitabıyla ilgili olarak Dev-Genç'in eski başkanlarından Bülent Forta'dan bir yazı kaleme almasını istedi. Cumhuriyet gazetesi ile birlikte bugün yayınlanan 1519. sayılı ekin Genel Yayın Yönetmeni Turgay Fişekçi sunum yazısında, "Faruk Eren, Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi-Bir Zamanlar Hasköy'de kitabında ağabeyi Hayrettin Eren'in kişiliğinde, 12 Mart askeri darbesinin katledip darağaçlarına gönderdiklerinin izinden giden kuşağın, trajik öyküsünü anlatıyor. Kitabı aynı kuşağın temsilcilerinden Bülent Forta değerlendirdi" diyerek yazıyı duyurdu fakat dergi içeriğinde Forta'nın yazısı yer almadı.

Cumhuriyet Kitabın talebi üzerine yazıyı yazıp yolladığını ancak neden basılmadığıyla ilgili kendisine herhangi bir bilgi verilmediğini belirten Bülent Forta konuyla ilgili olarak, "Hangi gerekçeyle çıkardınız diye sordum. Gerekçe göstermediler. Yaptıkları nezaket kurallarına uygun bir tutum değil. Bunu nasıl telafi edeceklerini merak ediyorum" dedi.

Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi - Bir Zamanlar Hasköy'de, Faruk Eren, 200 syf., İletişim Yayınları, 2019.

'TÜRKİYE'NİN SOL TARİHİNE SAYGISIZLIKTIR'

"Bu kitabın Cumhuriyet'te yer alması benim talebim değildi. Kitabın buna ihtiyacı da yok" diyen Faruk Eren ise, "Kitaptaki imza benim olsa bile bu bir kolektif kitap. Bir insan hakları mücadelesini anlatıyor. Gözaltında hayatını kaybeden bir insanın (Hayrettin Eren) anısına yazıldı. Cumhuriyet'in bunu sansürlemesi büyük bir skandal. Mevcut Cumhuriyet yönetiminin bunu kişisel bir mesele olarak algılayıp sansürlemesi onların seviyesini gösteriyor. Bu sansür Türkiye'nin sol tarihine, Cumartesi Anneleri'ne ve insan hakları mücadelesine saygısızlıktır" diyerek tepki gösterdi.

Faruk Eren, kısa süre öncesine kadar Cumhuriyet gazetesinin yazıişleri müdürlüğü görevini yürütüyordu.

Devrilen mevsimlerDevrilen mevsimler

Devrimci bir eylem: UnutmamakDevrimci bir eylem: Unutmamak