Dergipark kaynakçalarında hata!

TÜBİTAK’ın dijital dergi sistemi Dergipark’ta yer alan 2013 öncesi makalelerin ‘Kaynak Göster’ bölümünde, makalenin dergideki yayın yılı değil, TÜBİTAK’ın onu sisteme aktardığı yıl görünüyor! Bu sorun tek bir dergide karşımıza çıkmıyor, farklı bilim dallarına ait tüm dergilerin eski makalelerinde mevcut.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜBİTAK ULAKBİM’e ait DergiPark, dergilerin ulusal ve uluslararası dizinlere girebilmesi için standart bir alt yapı hizmeti sunmak üzere oluşturulmuş bir web sitesi. Akademik makalelere erişim için herhangi bir üyelik şartı gerekmiyor. Dergipark’a yüklenen makaleler, bütün arama motorları tarafından doğrudan indeksleniyor. Dergipark’ın altyapısı, şu sıra üniversiteler tarafından kaynakça oluşturmak için önerilen Zotero, Mendeley, EndNote gibi ara programlarla da uyumlu şekilde hazırlandı. Ancak Dergipark portalında yayınlanan makalelerin sayfalarının ‘Kaynak Göster’ bölümünde ciddi bir hata olduğu göze çarpıyor.

KAYNAKÇALAR SİSTEME AKTARILDIKLARI TARİHİ GÖSTERİYOR

Hakemli akademik dergilerdeki makaleleri PDF olarak internete aktarma amacı taşıyan Dergipark projesi Eylül 2013’te başladı. Proje kapsamında 2013 yılı öncesinde yayınlanmış, daha eski tarihli dergiler de portala yüklendi. Ancak bu eski makalelerin sayfalarının ‘Kaynak Göster’ bölümünde, makalenin akademik dergideki yayınlanma yılı yerine başka bir tarih yer alıyor. Dolayısıyla Dergipark’taki eski makalelerin sayfalarında bulunan kaynak bilgisi yanlış.

Örneğin 2005 yılında Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (SAREN) bünyesinde yayına başlayan Güvenlik Stratejileri Dergisi’nin tüm yayın hakları, 2016 yılında Millî Savunma Üniversitesi bünyesinde teşkil edilen Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’ne devredilmiş. Bu dergideki akademik makaleler, askeri uzmanlar tarafından devlet arşivlerindeki belgeleri esas alarak yazıldıkları için önemli, ayrıca dergi 2011 Aralık sayısından itibaren uluslararası hakemli dergi statüsü kazanmış.

Ancak Güvenlik Stratejileri Dergisi’nde 2013 öncesinde yayınlanmış makalelerin, Dergipark’taki sayfalarının ‘Kaynak Göster’ bölümünde makalenin dergideki yayın yılı değil, farklı bir tarih görünüyor. 2010 yılında yayınlanmış bir makalenin ‘Kaynak Göster’ bölümünde, yayın tarihi 2015 olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum sadece bu dergiye özgü değil, arşivini toplu halde Dergipark’a yükleyen diğer dergilerde de aynı sorun mevcut.

ESKİ DERGİLERİN TÜMÜNDE AYNI SORUN VAR!

Dergipark portalındaki eski makalelerin yayın tarihinin yanlış görünmesi sorunu, sadece birkaç dergiye özgü bir durum değil, yani ‘sehven’ yapılmış bir hata gibi görünmüyor. Farklı bilim dallarından dergilerin eski sayılarına ait makalelerin ‘Kaynak Göster’ bölümünde yine makalenin yayın tarihi değil, başka bir tarih yer alıyor.

Dergipark’ta hangi eski derginin sayfasını açarsanız açın, 2013’ten eski tarihli makalelerin yayın yılı yanlış görünüyor. 2010 yılında yayınlanmış bir makale, ‘Kaynak Göster’ bölümünde Kasım 2014 tarihli olarak karşınıza çıkabiliyor. 2011 yılında yayınlanmış başka bir dergi makalesinin sayfasında, ‘Kaynak Göster’ kısmında Temmuz 2016 tarihi yer alıyor.

Dergipark’taki bu problemin düzeltilmesi için, portala yüklenmiş olan bütün makalelerin yayın tarihleri ile makalenin ‘Kaynak Göster’ bölümünde görünen tarihin aynı olup olmadığının gözden geçirilmesi gerekiyor.