Mülkiye Dergisi'nin yeni sayısı çıktı

Mülkiye Dergisi'nin 3'üncü sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında kriz yazılarına yer veriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mülkiye Dergisi’nin 2018 yılı üçüncü sayısı her zaman olduğu gibi sosyal bilimlerin farklı alanlarından eleştirel makale ve yazılarla çıktı. Mülkiyeliler Birliği tarafından çıkarılan derginin 42(3) sayısında 4 hakemli araştırma makalesi yer alıyor.

Dergide ayrıca geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren Mülkiye’nin Dekanı Cevat Geray ile Samir Amin’le ilgili yazılar da bulunuyor. Ali Rıza Güngen’in, “Türkiye’nin 2018 Krizi: Nereden Nereye?” başlıklı yazısına da yer verilen dergide otoriterleşme, iktisadi kriz, eğitim, iş güvenliği gibi güncel sorun alanlarıyla ilgili makale ve yazılar bulunuyor.

.

Abdulkerim Şen’in “Müfredata Hâkimiyet Mücadelesi: Seküler-Milliyetçiliğe Karşı Muhafazakâr-Milliyetçilik başlıklı makalesinde Türkiye’deki seküler ve muhafazakâr milliyetçilik ideolojisinin müfredat üzerindeki etkilerini ele alıyor. Şen, Eğitim Bir Sen’in 15 Temmuz sonrası müfredat reformu konusunda yayınladığı raporu kritik söylem analizi yaklaşımı ile tahlil ediyor.

“Anadolu Kentlerinin Ekonomik ve Politik Alanında Yeni Bir Aktör: Vakıf Üniversiteleri” başlıklı makalesinde Mehmet Ali Toprak, vakıf üniversitelerinin kuruluş nedenlerini metropol kentler ve diğer Anadolu kentleri açısından araştırıyor.

Çağatay Topal, Fatma Umut Beşpınar ve Çağrı Topal’ın kaleme aldıkları “Soma’da Madencilerin Risk Anlamlandırmalarında Kurumsal ve Yerel Bilginin Üretim Dinamikleri” başlıklı makale, madencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunu ele alıyor.

“Otoriter Devletçilik, Neoliberalizm, Türkiye” başlıklı makalelerinde Yiğit Karahanoğulları ve Duygu Türk, Poulantzas’ın otoriter devletçilik kavramsallaştırmasını temel alarak Türkiye’de neoliberalizmin kırk yıllık tarihini inceliyorlar.

Derginin yorum kısmında, iktisadi krize ilişkin kısa bir değerlendirme yazısına yer veriliyor. Ali Rıza Güngen, “Türkiye’nin 2018 Krizi: Nereden Nereye?” başlıklı yazısında krizin ortaya çıkış nedenlerini ve sonrasında Türkiye’yi nelerin beklediğini farklı boyutlarıyla ele alıyor

In Memoriam bölümünde, yakın zamanda yitirilen iki önemli isme yer veriliyor. 1956 yılında SBF’ye asistan olarak girdiği günden son nefesine kadar Mülkiye’ye katkılarını sürdüren “efsanevi dekan” Cevat Geray için, öğrencisi ve meslektaşı Bülent Duru bir anma yazısı ile Geray’ın çalışmalarını kapsamlı şekilde tanıtan bir yazı kaleme aldı. Samir Amin için ise dostu Fikret Başkaya’nın yazdığı anma yazısı yayımlandı.

Dergide ayrıca Samir Amin’in bugün yaşanan krize de bir ışık tutabilecek olan “Kapitalizmin Krizinden Çıkmak mı Yoksa Krizdeki Kapitalizmden Çıkmak mı?” başlıklı yazısına yer verildi.

Dergini son yazısı, Şerife Geniş’in “Barınma Hakkını Savunmak” başlıklı kitap incelemesi. Geniş, Madden ve Marcuse’un henüz Türkçe’ye çevrilmemiş olan “In Defense of Housing: The Politics of Crisis” başlıklı kitabını tanıtarak Türkiyeli okurların dikkatine sunuyor.