Novamed'de kadın grevi kitap oldu

Sosyolog Feryal Saygılıgil, Novamed işçisi kadınların bir yılı aşkın süren grevlerinin hikayesini, 'Serbest Bölge'de Kadın Olmak: Bir Kadın Grevi' başlığıyla kitaplaştırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Novamed'li kadınların bir yılı aşkın süren hak arama mücadelesini sosyolog Feryal Saygılıgil, 'Serbest Bölge'de Kadın Olmak: Bir Kadın Grevi' başlığıyla kitaplaştırdı. Güldünya Yayınları'ndan çıkan kitap, düşük ücret, hamileliğin takvime bağlanarak sıraya konulması, tuvalete gitmenin önce yasaklanması, sonra dakikalara bağlanması, kadınların aybaşı dönemlerinin sorun olması gibi nedenlerle 83 kadının başlattığı, 448 gün sürmüş ve üç yıllık toplu iş sözleşmesi imzalanarak sonlanmış mücadeleyi anlatıyor.

Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyetini sürdüren Novamed’te, Petrol-İş Sendikası’na üye 83 kadın işçi, maruz kaldıkları kötü koşulları bertaraf etmek, sendikalaşma haklarını savunmak için 26 Eylül 2006’da greve çıkmıştı. Grev, kadınların direniş ve örgütlenme deneyimlerini, hak arama mücadelelerini gelecek kuşaklara aktarmak açısından oldukça önemli bir deneyim. (Kaynak: Ekmek ve Gül)