‘Kürdistan Tarihi’ 18 yıl sonra yeniden yasaklandı!

Avesta Yayınları'nın 'Kürdistan Tarihi' kitabı yasaklandı. Yayınevinin 10 kitabı daha inceleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avesta Yayınları’nın çıkardığı ‘Kürdistan Tarihi’ kitabı Ayvalık Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yasaklandı. Kitabın ilk baskısı da 2000 yılında İstanbul Devlet Güvenlik Mahmekesi (DGM) tarafından toplatılmış, yayınevi sahibi Abdullah Keskin’e de para ve hapis cezası verilmiş, ceza ertelenmişti.

BasNew'in haberine göre; Kürt Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan ve Avesta Yayınları’ndan çıkan ‘Kürdistan Tarihi’ Ayvalık Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yasaklandı. Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Avesta’nın farklı 10 kitabı hakkında bilgi istedi. Bir süre önce yayınevinin 9 kitabı daha yasaklanmıştı.

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Kürdoloji Bölümü ve Sankt-Petersburg Şubesi Kürdoloji Kürsüsünün çalışanlarından oluşan yazar ekibi, kitabın giriş bölümünü yazarken, O.İ. Jigalina’nın materyallerini kullanılmış, kronoloji ise O.İ. Jigalina ve M.S. Lazarev tarafından hazırlanmıştır. Batı Asya'nın en antik uluslarından biri olan Kürtlerin sürekli yaşam alanı ve tarihsel anayurdu olan Kürdistan'ın tarihi ilk kez bu boyutta bir bütünsellikle ele alınan bu kitap, Arap fetihleri devrinden başlayıp günümüze kadar olan dönemi kapsıyor.

'YAYINEVİNİN YASAKLI 9 KİTABI DAHA VAR'

Kürdistan Tarihi, Editörler: M.S. Lazarev & Ş.X. Mıhoyan,Yazarlar: M.S. Lazarev, Ş.X. Mıhoyan, E.İ. Vasilyeva, M.A. Gasratyan, O.İ. Jigalina, Rusçadan Çeviren: İbrahim Kale Avesta Yayınları, Birinci Baskı: 2001

Öte yandan Mayıs 2018’de Avesta yayıncılığındaki 9 kitap daha yasaklanmıştı. Şırnak’ın İdil ilçesinde yapılan ev baskınlarında el konulan Avesta Yayınları’nın, ‘Kan, İnançlar ve Oy Pusulaları, Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk, Tasavvur Mu Gerçek Mi? Mahabad Kürt Cumhuriyeti Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947, Mağdur Diasporadan Sınır-Ötesi Vatandaşlığa Mı?, Ülkemde Bir Yabancı, Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler, Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur: Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Dinsel Anlatılar, Kürdistan Bayrağının Altında ve Irak’ta Soykırım’  isimli kitapları mahkeme tarafından yasaklandı.

Avesta Yayınları'nın 9 kitabı yasaklandıAvesta Yayınları'nın 9 kitabı yasaklandı