Ahlat Ağacı'na 'Su katılmamış taşralı' davası

Ahlat Ağacı filminde 6 dakika boyunca tartışılan "Su katılmamış taşralı" başlıklı mektubun yazarı Polat Onat, kendisine telif ödenmediğini duyurdu. Onat, hukuki yollara başvuracağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nuri Bilge Ceylan’ın dünya prömiyerini 71. Cannes Film Festivali’nde yapan yeni filmi Ahlat Ağacı’ndaki “Su katılmamış taşralı” başlıklı mektubun yazarı Polat Onat, jenerikte isminin geçmesi dışında kendisine herhangi bir telif ödenmediğini ve bu konuda mevcut kanuni hakkını arayacağını Twitter adresinden duyurdu.

Nuri Bilge Ceylan’ın “Ahlat Ağacı” filminin ilk yarısında baş karakteri Doğu Demirkol ile kitapçıda oturan yazar Serkan Keskin “taşra ve edebiyat” üzerine sohbet edip ardından tartışmaya başladı. “Taşra ve Edebiyat Sempozyumu”na katılmak istemeyen bir yazarın mektubu hakkında konuştu. Sinan, “Su katılmamış taşralı” başlıklı mektupta yazılanları hararetle savunurken, yazar Süleyman ona karşı çıktı.

Polat Onat’ın 2013 yılında yazdığı bu mektup Varlık Dergisi’nde ve  Mesut Varlık'ın derlediği, İletişim Yayınları'ndan çıkan “Edebiyatın Taşradan Manifestosu” kitabında yayınlanmıştı. Polat Onat Twitter hesabı üzerinden bu mektubun izinsiz kullanılıp sadece jenerikte kendi adına yer verilmesine tepki gösterdi.

Polat Onat

'İŞİN ETİĞİ DEĞİŞİYOR MU?'

"#AhlatAğacı nda,yazdığım taşra mektubunu izinsiz kullanıp jenerikte adıma yer verenler filmde bahsedildiği gibi “utandığı için konuşmaktan korkan” bir taşralı olduğumu sanıyorlarsa ve telif konusunda,mevcut kanuni hakkımı aramayacağımı sanıyorlarsa yanılıyor" diyen Onat açıklamalarını "Orhan Pamuk, Enis Batur, Murathan Mungan gibi dev yazarlardan birinin yazdığı mektuptan alıntı yapıp filmde 6 dakika boyunca tartışsaydı yazardan izin isterler miydi? Alıntı Polat Onat gibi tanınmamış bir taşralıdan yapılınca işin etiği değişiyor mu?" diyerek bitirdi. (HABER MERKEZİ)