Prof. Dr. Kadir Cangızbay'dan yeni kitap!

Kadir Cangızbay'ın yeni kitabı okurla buluştu. Cangızbay, Türkiye'nin önemli portrelerini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sosyolog, emekli akademisyen Prof. Dr. Kadir Cangızbay'ın "Kadıköy'den Emek- Bahçeli'ye, Aznavour'dan Cemil Meriç'e Anılar ve Portreler" adlı kitabı Ütopya Yayınevi'nden çıktı.

'Globalleş(tir)me Terörü', 'Sosyalizm ve Özyönetim' ve 'Hiçkimsenin Cumhuriyeti' gibi pek çok kitap kaleme alan Cangızbay son eserinde çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış anılarını bir araya getirdi. Aile fertlerinden, bakkal Karabet Amca'ya, Münir Nurettin'den Hrant Dink'e kadar bir çok isim Cangızbey'in kitabında okurlarla buluşuyor.

Kadıköy'den Emek- Bahçeli'ye, Aznavour'dan Cemil Meriç'e Anılar ve Portreler, Kadir Cangızbay, Ütopya Yayınları, 2018.

NAZIM HİKMET'İN ŞİİRİNDE GEÇEN KARABET AMCA

Kadıköy'de dünyaya gelen Kadir Cangızbay, lisans eğitimin Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde tamamladı. 'Köy Enstitüsü Mezunu İki Yazar: Fakir Baykurt- Talip Apaydın' adlı Yüksek Lisans Tezi'nin ardından Gazi Üniversitesi'nde çalıştı. Buradan emekli olan Cangızbay'ın son kitabı, İstanbul Kadıköy'den Ankara Bahçelievler ve Emek'e uzanıyor. Kitabında çocukluk anılarına yer veren Cangızbay tanıdığı ilk Ermeni olan Karabet Amcasını şu sözlerle anlatıyor:

"Ermeni olduğunu bilmesem de ilk Ermenim, bir de kendisine 'amca' dediğim belki ilk amca. Bakkal Karabet, hani şu Nazım Hikmet'in şiirinde geçen, 'Işıkları yanan, babasının Kürt dağlarında kesildiğini unutmamış' Ermeni bakkal. Sokullu ve Tevfik Bey sokaklarının kesiştiği noktada..."

HRANT DİNK'E DAİR

Yaşadıklarına dair birçok ilginç anıyı kitabında anlatan Cangızbay, ses sanatçısı Münir Nurettin'den yazar Cemil Meriç'e kadar birçok ismin portrelerine de eserinde yer verdi.

2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink'in ölümünün birinci yılında Taraf Gazetesi'ne yazdığı 'Hrant'a Dair' yazısı da Cangızbay'ın kitabında yer aldı.