Sezer şiirle eylem arasındaki eşitlik çizgisidir

Şair Şükrü Erbaş: Sennur Sezer, kendi 'ben'ini toplumsal bir 'ben'e dönüştürmüştür.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şair Sennur Sezer 2015 yılının Ekim ayında aramızdan ayrıldı. Sezer anısına Manos Kitap ve Gıda-İş Sendikasının düzenlediği "Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Yarışması" için başvurular başladı. Öykü ve şiir dalında yapılacak yarışmanın sonuçları 1 Mayıs 2018 tarihinde açıklanacak ve ödüller Sennur Sezer’in doğum yıl dönümü olan 12 Haziran 2018 tarihinde yapılacak törenle sahiplerine verilecek.

Yarışma vesilesi ile şair Şükrü Erbaş'la, Türkçe şiiri, Sennur Sezer'in edebiyata ve yaşam alanlarındaki hak mücadelesine katkılarını konuştuk. Erbaş, "Sennur Sezer, kadın kimliğini, emekçi kimliğini, devrimci kimliğini, şair kimliği ile taçlandırmış, kendi 'ben'ini toplumsal bir 'ben'e dönüştürmüş, bunu da hayatın her alanında, tam bir tutarlılıkla eyleme dönüştürmüş, bunları da bize bir yaşama mirası olarak bırakmış bir güzel şairidir şiirimizin" dedi.

"Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Yarışması" için başvurular başladı.

Şair Sennur Sezer'in Türkçe edebiyattaki, şiirimizdeki yerini nasıl tarif edersiniz?

Sennur Sezer, kadın kimliğini, emekçi kimliğini, devrimci kimliğini, şair kimliği ile taçlandırmış, kendi “ben”ini toplumsal bir “ben”e dönüştürmüş, bunu da hayatın her alanında, tam bir tutarlılıkla eyleme dönüştürmüş, bunları da bize bir yaşama mirası olarak bırakmış bir güzel şairidir şiirimizin. Ölümünden sonra yazdığım kısacık bir yazıda, “şiirle emek arasına çekilmiş bir eşitlik çizgisidir. Yetmez, hayal gücüyle gelecek talebi arasına çekilmiş bir eşitlik çizgisidir. Bu da yetmez, eylemle düşünce arasına çekilmiş bir onur çizgisidir” demiştim.

Sennur Sezer adına yapılan Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Yarışması'nda nelere dikkat ediyorsunuz?

Elbette ilk ölçüt, ödüle gönderilen şiirlerin, dilinden yapısına, sesinden anlamına, çağrışım yükünden derinliğine, şiirin diline dönüşmüş olmasıdır. Sonra doğal olarak, Sennur Sezer’in hayatını verdiği toplumsal mücadeleye bir biçimde söz düşürmesidir. İnsan emeğini yücelten bir yerden dünyayı dönüştürme arzusu taşımasıdır.

Şair Şükrü Erbaş

Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Yarışması'nın edebiyat mirasımıza ne gibi katkıları olacaktır?

Ödüller şimdilik birkaç şiirle sınırlı yürütülüyor. Bunun kitap oylumuna dönüştürülmesini önerdim arkadaşlarıma. Kurumsallık ve gelenek daha çok böyle oluşturulabilir. Elbette böyle de, öyle de, ağırlıklı olarak yeni seslere kapı aralayacaktır. Bunun gelecekte varacağı yer, şiir atlasımızın biraz daha büyümesidir.

Genç kuşağın çağıyla, yaşadığı coğrafyayla olan ilişkisini edebi anlamda nasıl görüyorsunuz?

Kuşkusuz aynı özellikleri, nitelikleri taşıyan homojen bir gençlik yok. Söyleşilerde, kitap fuarlarında karşılaştığım güzellikleri ayrı tutarak... bir genel yönseme olarak şu birkaç noktayı söylemek haksızlık sayılmamalı: sorunlu, uzak, eksik, yabancılaşmış, başka hayatlardan kopuk, kendi acısından başka acı duymayan, kendi acısını da melodrama dönüştürmüş, magazinden başka cümlesi olmayan...

KATILIM KOŞULLARI

  • Ödüle daha önce dergilerde yayımlanmış olsa da kitap olarak yayımlanmamış ve daha önce herhangi bir ödül almamış öykü ve şiir dosyaları katılabilecek.
  • Şiir dalında Şükrü Erbaş, Orhan Alkaya, Nalan Çelik, Gülce Başer ve C. Hakkı Zariç; öykü dalında ise Adnan Özyalçıner, Ayşegül Tözeren, Zeynep Uzunbay, Türker Ayyıldız ve Jaklin Çelik’ten oluşan jüri üyelerinin değerlendireceği ürünlerin sahipleri dosyanın herhangi bir yerine açık kimliğini belli edecek isim, rumuz ve işaret kullanmamalıdır. Katılımcılar dosyalarıyla birlikte iletişim bilgilerini bir zarfın içinde ayrıca göndermelidir.
  • Ödüle başvuracak şiir ve öykü dosyalarının kitap oylumunda olmaları, şiir dosyalarında 64 sayfa (4 forma), öyküde 128 sayfa (8 forma) olması gerekmektedir.
  • Öyküler ve şiirler 1,5 satır boşluğu bırakılacak şekilde 12 punto ile bilgisayarda yazılmış olmalıdır.
  • Dosyalar A-4 formatında 5 nüsha olarak aşağıda verilen adrese kargo ya da postayla ulaştırılmalıdır. Elden ya da e-posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
  • Şiir ve öykü dalında yalnızca birincilik ödülü verilecek, kazanan dosyalar Manos Kitap tarafından yayımlanarak kitaplaştırılacaktır. Jürinin gerek görmesi durumunda “Jüri Özel Ödülü” verilebilir.
  • Ödül alanlara bir plaket verilecek ayrıca basılacak kitapların telifi Manos Kitap ile yapılan sözleşme sonucunda şair ve yazarına ödenecektir. Seçici kurul üyeleri ve onların birinci derecedeki yakınları, Manos Kitap çalışanları ve birinci dereceden yakınları, Gıda-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri ve birinci derece yakınları ödüle katılamazlar.
  • Ödüle 16 Mart 2018 Cuma gününe kadar başvurulabilir. Ödüle katılmak için başvurmak isteyenler eserlerini son başvuru tarihine kadar göndermelidir.
  • Ödül sonuçları 1 Mayıs 2018 tarihinde açıklanacak ve ödüller Sennur Sezer’in doğum yıl dönümü olan 12 Haziran 2018 tarihinde yapılacak törenle sahiplerine verilecektir. Ayrıntılı bilgi için; [email protected] adresine veya 0546 424 57 51 No’lu telefondan Zeliş Irmak’a başvurulabilir.