'Osmanlı'da Oğlancılık' poşete girecek

Kaynak Yayınları'ndan iki yıl önce çıkan Rıza Zelyut'un “Osmanlı’da Oğlancılık” kitabı için 'muzır neşriyat' kararı verildi. Kitap poşette satılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rıza Zelyut’un iki yıl önce çıkan yayınlanan “Osmanlı’da Oğlancılık” kitabı 'muzır neşriyat' ilan edildi. Başbakanlık'a bağlı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun kararında, "Toplumsal yaşamın düzenli gitmesi için sadece yasalara uymanın yeterli olmayacağı" ifadesi kullanıldı.

Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Tunca Arslan yaptığı açıklamada, "Araştırmacı-yazar Rıza Zelyut’un Kasım 2016’da Kaynak Yayınları’nca okurlara sunulan “Osmanlı’da Oğlancılık” adlı kitabı, TC Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun 25.01.2018 tarihli ve 2018/2 kararıyla muzır neşriyat kapsamına alındı" denildi. Açıklamada, "Hiçbir somut delil, gerekçe ve belgeye dayanmayan, önyargılı ifadelerle dolu kararda '… doğruluğu şüpheli olan, yazarın kendine göre seçtiği çeşitli kaynaklardan alıntılar yaparak adeta Osmanlı toplumunun tümüne şamil bir yaşam biçimi gibi ortaya koyduğu müşahede edilmektedir' denilmektedir" ifadesi kullanıldı.

'OSMANLI KAYNAKLARINDAN YARARLANILDI'

Arslan, kitabın kaynakça bölümünde de belirtildiği üzere Osmanlı dönemi yazar ve şairlerinin eserlerinden yararlanılarak kaleme alındığını belirterek, "Kitapta alıntılanan klasikleşmiş Osmanlı eserleri, halen kütüphanelerimizde koruma altındadır" dedi. Kaynak Yayınları olarak yasal başvurularını yapacaklarını belirten Arslan şunları söyledi, "Çocuklara yönelik taciz ve tecavüz olaylarına dair haberlerin ne yazık ki arttığı son dönemde, söz konusu kitap küçüklere zarar vermek veya onların manevi yapılarını olumsuz etkilemeyi değil, tam aksine o yapıyı deşifre ederek çocuklarımızı bu eğilimden korumayı amaçlamıştır." (Kaynak: T24)