Horasanlı Kürt şair Sepahî gözaltına alındı

Sepahî İran'da gözaltına alındı: Kürtçe çalışmalarıyla tanınan şairin gözaltı gerekçesi bildirilmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran polisi, geçtiğimiz Perşembe günü Horasan Kürtlerinden şair Elî Reza Sepahî’yi gözaltına aldı. İran’daki muhalif hareketin önemli adlarından olan Sepahî, sık sık gözaltına alınan ve hapsedilen aydınlardan biri.

Sputnik'ten Mevlüt Oğuz’un haberine göre, şair ve akademisyen Elî Reza Sepahî (Layîn), geçtiğimiz Perşembe günü Meşhed yakınlarındaki Kelat-i Nadir şehrinde gözaltına alındı. Meşhed’deki Wekîn hapishanesinde tutulan Sepahî’nin durumu hakkında Sputnik’e konuşan şair Selim Temo, Sepahî’nin bugün mahkemeye çıkarılacağını belirtti. Ancak Temo’ya göre, Sepahî’nin neden gözaltına alındığıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmıyor. Öte yandan Sepahî’nin sağlık durumunun iyi olmadığı da bildiriliyor.

ELÎ REZA SEPAHÎ LAYÎN KİMDİR?

Horasan Kürtleri hakkında çalışmaları bulunan Selim Temo’nun kişisel blogunda  aktarılan bilgilere göre Sepahî 1971’de Meşhed’in kuzeyindeki Layîn’e bağlı Sendîfal köyünde doğdu. 1994’te Meşhed Radyosu’nda ilk Kürtçe edebiyat programı olan Helbest û Gotin'i (Şiir ve Söz) hazırlamaya başladı. 1995 yılında Meşhed’deki Firdevsi Üniversitesi’nin Fransız Filolojisi bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisans yaptıktan sonra öğretim görevlisi oldu. Ancak Kürtçe yazdığı için üniversiteden ihraç edildikten sonra yargılandı ve yaklaşık bir yıl hapis yattı. Sepahî’nin çeviri ve inceleme olarak 15 Farsça kitabı bulunuyor. Şairin 10 Kürtçe kitabına ise yayın izni verilmiyor. Horasan Kürtleri arasında Kürtçe şiirleri ile bilinen Sepahî 3 kız çocuğu babası.