Krizdeki Yunanistan kitaba sarıldı

Yunanistan’da kitap sektörü ekonomik krizi hasarsız atlattı. Halk, bütçe kısıtlamasına gitmesine rağmen ilgili olduğu kitapları satın almaktan vazgeçmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2008 krizinden beri büyük bir ekonomik kriz ile mücadele eden Yunanistan’da kitap sektörü ekonomik krizi hasarsız atlattı. Ekonomik kriz nedeniyle satışlardaki ve baskı adetlerindeki büyük düşüşe rağmen kitap sektörü hareketliliğini korudu.

Yunanistan'ın köklü yayınevlerinden Papazisis son yıllarda yıllık basımlarını yüz civarında kitapla sınırlı tuttu. Papazisis Yayınevi giderlerini karşılamak için yeni kitapların ücretini düşük tutarken yazarlar da özel anlaşma yollarını denedi. Diğer yayınevleri de her türlü imkanı kullanarak giderlerini kısmaya çalıştı. Bazı yayınevleri bu arayış çerçevesinde baskı kalitesini düşürme yolunu seçti.

Epi Leksi Kitabevi'nden Maria Papageorgiou, konuyla ilgili, "Ekonomik kriz piyasayayı altüst ediyor. Kitaplardaki ortak fiyat feshedildi. Bu şekilde büyük sorunlar doğdu" dedi. Papageorgiou, son dönemde elektronik ortamda kitap okuma alışkanlığının da Yunanistan’da gittikçe yaygınlaştığını ve bu durumun kitap satışlarını etkilediğine işaret ediyor.

Papageorgiou'ya göre kriz öncesinde her defasında 3-4 kitap satın alan okuyucu şimdilerde kitap giderlerini sınırlandırmış durumda. Buna rağmen her okuyucu kendi ilgi alanındaki kitapları, daha kısıtlı sayıda da olsa okumaya devam ediyor.

'YUNANİSTAN'DA KİTABIN GELECEĞİ UMUTLU'

Pliades Kitabevi'nden Alkiviadis Temponeras, Yunanistan’da kitabın geleceği adına umutlu olduğunu vurguluyor. 30 yıldır kitap sektöründe olan Temponeras krize rağmen sektöre giriş yapan yeni yayınevlerinin katkıları ile ülkedeki kitap sektörünün gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

KIBRIS'TA DURUM FARKLI

Yunanistan’ın aksine Kıbrıs’ta kitap satışları artış göstermedi. Adanın güneyinde faaliyet gösteren kitapçılar giderlerini karşılamakta büyük zorluklarla baş etme durumunda kalırken, birçok kitapçı ve yayınevi dikkatini kırtasiye ürünlerine çevirdi.

2004’ten beri AB üyesi olan ve birliğin kültürel alandaki birçok projesinden faydalanan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde kitap okuma oranları beklenilen düzeyde değil. Ülkenin önemli bir liman şehri olan Larnaka’da 2017 yılında sadece kitap satımına yoğunlaşan tek bir adet kitapçısı bulunuyor.