Hamide Yiğit: 'Ak Troller' tarafından ölüm tehdidi alıyorum

IŞİD'le ilgili yazdığı kitabının ardından tehditler alan yazar Hamide Yiğit hakkında çok sayıda dava açıldı. Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak'ın da şikâyetçi olduğu Yiğit bir sonraki çalışmasında Ortadoğu'da kadın olmayı inceleyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ortadoğu ve Suriye'deki siyasal gelişmelere dair araştırmalarıyla tanınan yazar Hamide Yiğit, hakkında açılan çeşitli davalardan 15.5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Ortadoğu'da faaliyet yürüten örgütlere ve bölgede yaşananlara Arapça kaynaklarla mercek tutmayı amaç edinen yazara göre baskılar, son eseri "Tekmili Birden IŞİD, El Kaide'den IŞİD'e Amerika İçin Cihat"ın yayınlanmasından sonra arttı. Eğitimci kimliğinden gurur duyduğunu söyleyen Yiğit, öğretmenlikten ayrılarak emekli oldu.

'Tekmili birden' IŞİD!'Tekmili birden' IŞİD!

'ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDIM'

"AKP'nin Suriye Savaşı- Erdoğan'ın Yıkılan Hayalleri" ve "Libya'da Kanlı Bahar-Sizi Özgürleştirmek için Öldürdük" kitaplarının da yazarı olan Yiğit'e göre hakkında açılan davalar IŞİD'i derinlemesine incelemesiyle arttı. Yiğit, "Ben bu kitaplardan önce makalelerde Nusra cephesinden çok tehdit alıyordum. Şimdi IŞİD'den tehdit beklerken bu kanattan herhangi bir tehdit gelmedi. Sosyal medyada 'ak troller' diye tarif edilen kimliği belirsiz birçok hesaptan ölüm tehditleri aldım. 'Sizin sonunuz da gelecek', 'Bekleyin hepinizi sileceğiz' gibi yorumları gördüm. Ben kitabımda IŞİD'in somut bir şey olmadığını söylüyorum. Aslında IŞİD bu tehditleri yapanlardı" dedi.

AKP'nin Suriye Savaşı, Hamide Yiğit, Tekin Yayınevi.

'TEHDİTLER KADIN KİMLİĞİME DÖNÜKTÜ'

IŞİD ile ilgili araştırma kitabını yayınlamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendisine soruşturma açtığını söyleyen Yiğit geçtiğimiz haziran ayında emekliliğini istedi ve öğretmenliği bıraktı. Hakkında açılan davalarla ilgili savcılığa ifade vermesine rağmen okula gelen polislerin kendisini taciz ettiğini söyleyen Yiğit, "Polisler 'IŞİD'i anlattığınız için savcılığa gitmeniz gerekiyor' demeyip 'terör örgütü propagandası yapmışsınız' sözleriyle okula geliyordu" diye konuştu.

IŞİD'in kadın yazar olması nedeniyle ayrıca kendisini hedef gösterdiğini söyleyen Yiğit şöyle devam etti, "Her şeyden önce IŞİD zihniyetinin kabul edemeyeceği bir şey kadın olarak bu tür yapıların üzerine gitmek. Bu saldırılar ve tehditler daha çok kadın kimliğime dönüktü. Sosyal medyadan edilen küfürler, tehditler cinsel içerikli ve kadın kimliğime yöneliyordu. Arap medyasından orijinal kaynakları takip ederken orada hakkımda yazılan yorumlara baktığımda kadın olarak yazmama dönük hakaretlerle çok sık karşılaştım."

Gerçeklerin açığa çıkmasına dönük umudunu kaybetmediğini söyleyen Yiğit, "2011 yılından bu yana umut ettiğim değişmeler gerçekleşti. Bu zamana kadar tüm eserlerimi kitaplar silahlara galip gelecek umuduyla yazdım" dedi. Bir sonraki kitap projesinin hazırlıklarına başladığını aktaran yazar "Ortadoğu'da kadın olmak" üzerine eser kaleme alacak.