Ishiguro'nun en çok etkilendiği yazarlar Dostoyevski ve Proust

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar ve senarist Kazuo Ishiguro, en çok etkilendiği iki yazarın Fyodor Dostoyevsky ve Marcel Proust olduğunu söylüyor. Kendini İngiliz mi yoksa Japon mu hissettiği sorusuna ise "Mizaç, kişilik ve bakış açısı böyle bölünmüyor" diye yanıt veriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar ve senarist Kazuo Ishiguro'nun 2005'te yazdığı Never Let Me Go (Beni Asla Bırakma) Time dergisi tarafından, İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınmıştı.

Ödülle ilgili BBC'ye konuşan Ishiguro, "Bu muazzam bir onur çünkü yaşamış en büyük yazarların ayak izlerini takip ediyorum demek. Harika bir övgü" dedi. Ishiguro "Dünya şu anda çok belirsiz umarım tüm Nobel ödülleri bu dönemde pozitif bir güç olur" diye konuştu.

İsveç'teki Nobel Akademisi Ishiguro için "dünyayla bağların aldatıcılığının altındaki boşluğu ortaya çıkaran büyük duygusal gücü bulunan romanlar yazan yazar" ifadesini kullandı.

Ishiguro, Nobel ile birlikte 1.1 milyon dolar tutarında para ödülünü de alacak.

AİLESİYLE 5 YAŞINDA İNGİLTERE'YE GÖÇTÜ

8 Kasım 1954'te Japonya'nın Nagasaki kentinde dünyaya gelen Ishiguro, 5 yaşındayken ailesiyle İngiltere'ye göç etti.

Ishiguro 1978 yılında Kent Üniversitesi'nden mezun oldu ve East Anglia Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık üzerine yüksek lisans yaptı.

Ishiguro, 4 kez Man Booker Ödülü'ne gösterildi. 1989 yılında ise 'The Remains of the Day' (Günden Kalanlar) romanıyla Man Booker Ödülü'ne ödülüne layık görüldü.

Kazuo Ishiguro kimdir?Kazuo Ishiguro kimdir?

Yazarın 2005 yılında basılan Never Let Me Go (Beni Asla Bırakma) isimli kitabı 2010 yılında aynı isimle sinemaya uyarlandı.

Ishiguro son kitabı 'The Buried Giant' haricinde romanlarını birinci tekil şahısla yazıyor ve eserlerinde sıklıkla kahramanlarının başarısızlıklarına yer veriyor. Ishiguro'nun kitapları net bir çözümlemeyle bitmiyor. Yazarın karakterlerinin yüzleştiği meseleler geçmişte kalıyor ve genellikle de çözüme ulaşmıyor.

ETKİLENDİĞİ YAZARLAR

Kazuo Ishiguro etkilendiği yazarlar arasında Fyodor Dostoyevski ve Marcel Proust'u sayıyor. Ishiguro; Salman Ruşdi, Jane Austen ve Henry James gibi yazarlarla kıyaslanıyor.

Yazarın A Pale View Of Hills (Uzak Tepeler), An Artist of the Floating World, The Remains of the Day, The Unconsoled, When We Were Orophans, Never Let me Go, Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall ve Buried Giant isimli 8 kitabı bulunuyor.

Nobel Edebiyat Ödülü Kazuo Ishiguro'nunNobel Edebiyat Ödülü Kazuo Ishiguro'nun

İNGİLİZ Mİ JAPON MU?

Ishiguro 1989 yılında BOMB dergisine verdiği röportajda kendini İngiliz mi yoksa Japon mu hissettiği sorusuna "İnsanlar üçte iki bir şey, gerisi başka bir şey değil. Mizaç, kişilik ve bakış açısı böyle bölünmüyor. Bunlar net biçimde ayrılmıyor. Sonuçta garip homojen bir karışım oluyorsunuz. Kültürel ve ırksal olarak karışık insanlar bu yüzyılın sonunda daha yaygın olacak. Dünya bu yöne gidiyor" demişti. (Kaynak. BBC Türkçe)