Yiğit Yavuz: İntihalin gerekçesi para hırsı ve tembellik

Ayrıntı Yayınları, Hande Yazıcı’nın çevirisiyle yayınlanan Mary Shelley’nin Frankenstein adlı romanında yaşanan intihal sonrası özür açıklaması yayınladı. İtihale uğrayan Yiğit Yavuz konuyla ilgili, "Burada çevirmenin yayınevini oyuna getirmesi söz konusu. Kısa ve zahmetsiz yoldan çevirmenlik payesi edinmek istemiş olmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ayrıntı Yayınları geçtiğimiz günlerde Hande Yazıcı’nın çevirisiyle yayınlanan Mary Shelley’nin Frankenstein romanını, çevirisinin özgün olmadığı ve aynı kitabın İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan Yiğit Yavuz çevirisinden intihal (Bir kişinin eser veya düşüncesini kaynak göstermeden kullanmak) yapıldığı gerekçesiyle özür metni yayımlayarak toplatma kararı aldı.

Evrensel'den Vedat Aydemir'e konuşan Yavuz, "İntihal olgusu, şirketler, kurumlar ve kişiler arası bir hukuk meselesi olmanın ötesinde, çok daha önemli düzeyde, ülkenin kültürel altyapısındaki çürümenin müsebbiplerinden biri niteliğinde algılanmalı; devlet bunun üzerine ciddi şekilde gitmeli. İntihal her yerde” dedi.

'GEREKÇE ÖNCELİKLE PARA VE HIRS'

"İntihalin ardında hangi gerekçeler yatıyor? Çevirmenler neye göre belirleniyor? Ve çevirmenlerin hakları, kısacası çalışma koşulları nelerdir? Okuyucularımızı ve bizi bu konuda aydınlatır mısınız?" sorusu üzerine Yavuz, "Gerekçe öncelikle para hırsı ve tembellik. Piyasada intihalci yayınevlerinden geçilmiyor. İntihali kurumsallaştırmış yayınevleri, telifi kalkmış klasiklerin tercümesinde, çevirmene para vermektense, daha az ücretle bu intihal işlemeni yapacak biriyle anlaşmayı tercih ediyorlar. O kişi de mevcut çeviriyi alıp, cümleleri azıcık eğip büküyor; sonra sanki yeni bir çeviri yapılmış gibi kitap piyasaya sürülüyor. Ayrıntı, bu intihalci yayınevlerinden biri değil elbette.

Burada çevirmenin yayınevini oyuna getirmesi söz konusu. Kısa ve zahmetsiz yoldan çevirmenlik payesi edinmek istemiş olmalı. Bunu neden yaptı? Anlaşılacağını düşünemedi mi? Demek ki düşünemedi; oysa yaptığı çalıntı o kadar bariz ki, eninde sonunda mutlaka anlaşılacaktı. Benim intihali çok erken, kitap çıkar çıkmaz saptamış olmam bir şans oldu aslında" dedi.

HABERİN TAMAMI İÇİN...