Bir edebiyat ve sanat tutkunu: Ahmet Oktay

Bir dönemin edebiyat dünyasını, yazarların, şairlerin bohem hayatını en iyi anlatan kitaplardan biri, Ahmet Oktay’ın anı kitabı “Gizli Çekmece”. Edebiyat dünyasının çok iyi bildiği bu önemli kitabı, yazarı Ahmet Oktay’ın ölümünün 1'inci yıldönümünde Doğan Kitap tekrar basıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir dönemin edebiyat dünyasını ve onların bohem hayatını anlatan “Gizli Çekmece”, Ahmet Oktay’ın ölümünün 1'inci yıl dönümünde Doğan Kitap tarafından yeniden yayımlanıyor.

Yazar, gazeteci şair, eleştirmen Ahmet Oktay, 1961’de Yeni İstanbul’da gazeteciliğe başlar. 1965’te TRT’ye geçer… ta ki 1982 yılına kadar aralıklarla sürer bu macera… 12 Martlara, 12 Eylüllere tanık olur, zor günler geçirir, ama güzel işlere de imza atar bu dönemde; radyo ve televizyon için edebiyat ve sanat programları yapar.

Çok renkli ve çok insana değmiş bir hayattır yaşadığı Ahmet Oktay’ınki. Ve o yaşanmışlıkları, acısıyla tatlısıyla anlatıyor Gizli Çekmece’de…

“Bohem, bir tarih döneminin, sanatçıya biçtiği yaşam biçimiydi. Doğrusunu söylemek gerekirse, seçim şansı yoktu: Şair olmak, yazar olmak bohemlikten geçer sanıyorduk biraz” diyen Ahmet Oktay, Ankara’nın ve İstanbul’un bugün çok az insanın hatırladığı bohem hayatını da paylaşıyor okurla…

Attilâ İlhan’dan Edip Cansever’e, İlhan Berk’ten Ece Ayhan’a, Sevgi Soysal’dan Leylâ Erbil’e, Ömer Uluç’tan Orhan Peker’e… Baylan’dan Bacı’ya Lefter’den Rejans’a, Türkiye’nin edebiyat ve sanat hayatına damgasını vuran insanlar ile bir tarihin yazıldığı mekânlar adeta resmigeçit yapıyor…

Ahmet Oktay kitabında, “Herkes ‘yaşıyormuş’ gibi varsayılsın istedim. Ölmüşleri, yani başımızdaymış gibi anımsayalım” diyor.

Ahmet Oktay’ı yanı başımızda gibi hatırlatacak bir kitap Gizli Çekmece…

AHMET OKTAY KİMDİR?

Ahmet Oktay 1933’te Ankara’da doğdu. Öğrenimini lisede yarıda bırakıp çalışmaya başladı. İlk şiiri 1952 yılında Gerçek dergisinde yayımlandı. 1954’te Mavi Hareketi içinde yer aldı. 1961’de, Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Başta TRT, Akajans, Dünya ve Milliyet olmak üzere çeşitli yayın organlarında çalıştı. Şiirleri, eleştirileri ve araştırmalarının yanı sıra kültür sorunlarıyla da ilgilenen Ahmet Oktay’ın 48 kitabı yayımlandı.

1965’te Yeditepe, 1987’de Behçet Necatigil şiir ödüllerini alan, 1991’de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Yılın Şairi seçilen ve 2002’de Hayalete Övgü adlı kitabıyla Antalya Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü’nü kazanan Oktay, aynı yıl Uluslararası Yalova Şiir Günleri’nde “Türk şiiri ve edebiyatına”, İstanbul Sanat Fuarı’nda da “Türk plastik sanatlarına” katkıları nedeniyle onur ödüllerine layık görüldü. Ahmet Oktay 3 Mart 2016’da hayatını kaybetti.

Yazarın Doğan Kitap tarafından yayımlanan eserleri şunlardır: Şeytan, Melek, Soytarı ve Gizli Çekmece.