'Bağımlılığın kitabı' çıktı!

Jackson 'bir alkoliğin gururunu' irdeliyor. Eser, beyazperdede 4 Oscar almıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Charles Jackson'ın hayatından otobiyografik izler taşıyan Kayıp Hafta Sonu, Can Yayınları etiketiyle okurlara sunuldu.

Kayıp Hafta Sonu / Charles JAckeson / Can Yayınları Kayıp Hafta Sonu / Charles JAckeson / Can Yayınları

1944'te ABD'de yayımlandığında büyük ilgi gören eser, aynı isimle beyazperdeye de aktarılmıştı. Billy Wilder’ın yönettiği, Ray Milland ve Jane Wynman’ın başrollerde olduğu film, En iyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında dört Oscar kazanmıştı.

'BİR İÇKİ ÇOK, YÜZLERCESİ İSE YETERSİZDİ'

Jackson'ın ilk romanı  Kayıp Hafta Sonu'nda okuyucular, alkol bataklığında çırpınan, çırpındıkça daha da dibe batan bir adamın öyküsüne tanık oluyor. Kardeşini atlatıp şehirde beş gün boyunca tek başına içki âlemine dalan Don Birnam'ın kişiliğinde, bağımlılığın getirdiği âcizliği ve bağımlının "gururu" irdeleniyor.

Birnam'ın, çarpıcı bir gerçeklikte, sadece bir ayyaşın değil, "ideal" insanın da hazmetmekte zorlanacağı gerçeklerle yüzleşmesine, kimi zaman da yüzleşmemeyi tercih ederek kendini aldattığı modern trajedisine şahit oluyoruz.

Eser Hande Bahçecik'in çevirisi ile Türkçe'ye kazandırıldı.

"Bunların hiçbir önemi yoktu, sadece tek bir gerçek vardı: İçiyordun ve bu seni öldürüyordu. Neden? Çünkü alkolle başa çıkamıyordun, alkol seni alt etmişti. Neden? Çünkü öyle bir noktaya gelmiştin ki bir içki çok, yüzlercesi ise yetersizdi."