Almanya Hazal'ın hikayesini konuşuyor

Almanya'daki TAZ Gazetesi redaktörü Fatma Aydemir'in göçmen bir Türk kızının hayatını anlattığı kitabı Alman basınından ilgi topladı. Aydemir "Birçok kişinin aklını kurcalayan sorunlara değinmekten mutluyum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fatma Aydemir Almanya'nın Karlsruhe şehrinde 1986 yılı doğumlu. Frankfurt'ta Alman Dili ve Edebiyatı üzerine üniversite eğitimi alan Aydemir aynı zamanda Amerikan dili üzerine de çalışmalar yaptı. 2012 yılından beri Berlin'de yaşayan yazar TAZ gazetesinde de redaktörlük yapıyor.

fa .

YABANCILIK VE AİDİYET

Aydemir'i Almanya'nın gündemine getiren ise yeni kitabı 'Ellbogen'. Kitap 17 yaşındaki Hazal Akgündüz isimli göçmen bir kızın Berlin'de başlayan hayatını anlatıyor.

Kitap umutları ve korkuları ile göçmenlerin hiç bitmeyen 'ev arayışı'na ışık tutuyor. Hazal'ın Türkiye'den Almanya'ya göçmen statüsü ile gelen ailesinin de hâlâ çektiği yabancılık ve aidiyet sorunları küçük suçlarla başlayıp şiddete doğru giden Hazal'ın kayıp hayatında irdeleniyor.

Hayata ve ailesine karşı kızgın olan Hazal kendisini bir suçun tam ortasında buluyor ve daha önce hiç görmediği İstanbul'da kendisini bir 'kurban' olarak görmek yerine bir birey olma mücadelesine devam ediyor.

Aydemir Buchmarkt'a verdiği röportajında, "Göç ve kimlik sorunları düşünmeye başladığımdan beri aklımı kurcalıyor. Bir şeyin parçası olma isteği ile baş etmek gerçekten zor. Kitapta Hazal 17 yaşında ve 18 olmak üzere. Bu yaş da çok önemli. Bir şeylerin değişmesinin beklendiği ergenlik çağında, Hazal için bu durum başlangıçta böyle olmuyor" dedi.

ALMAN BASININDAN İLGİ

Spiegel, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt gibi gazetelerden, Almanya'nın daimi 'göçmenlik' sorununa başarılı bir şekilde değindiği için 'tartışmaları ortadan kaldırdığı ve ilham verici olduğu' gibi iyi yorumlar alan kitap, Aydemir'in 'birçok okuyucuya ulaşma' amacını da yerine getiriyor.