Yerli taşra sahnesi olarak Gaziantep

Akademisyen Mesut Yücebaş'ın ilk kitabı çıktı. Yücebaş 'milli gündelik hayat estetiği'ni farklı bağlamlarda ele alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akademisyen - yazar Mesut Yücebaş'ın ilk kitabı İletişim Yayınları etiketiyle çıktı. Yücebaş, Yerli ve Milli Gündelik Hayat adlı kitabını, günümüz Türkiyesi'nin gündelik hayat estetiği iç içe geçmiş iki bağlamı etrafında şekillendiriliyor. İlki, küresel piyasa koşulları aracılığıyla belirlenmiş ve yaşamın ekonomik olmayan alanlarını da etkileyen bir ekonomik kültürlenme biçimi, ikincisi, bununla ilintili bir tür kimlik katıcı öz olarak karşımıza çıkan yerlileşme/yerelleşme talebi.

Kitapta, günümüz gündelik hayat ideolojisinin ve temsillerinin zengin bir dökümü bulunuyor.  Reklamlardaki esnaf tipolojilerinin çizdiği milli ahlâk ölçüsü... Minibüs-dolmuşlarda ayet-bayrak-nazar boncuğu kutsal üçlüsü... Medyanın televizyon-sonrası evresinde inşa edilen yeni izleyici kimliğine dair gözlemler... Suçun ırksallaştırılmasına "yarayan" kapkaç "gündemi"... Resmî-milliyetçi tarihçiliğin gündeliğe yansımaları...

Ve "yerli" taşra sahnesi olarak Gaziantep: "Girişimci Kent" kimliği, yemek ve mutfak etrafında kurulan saadet söylemi, muhafazakâr taşra koşullarında emekçi kadınların zihniyet dünyası...''

Kitaba Gökhan Gökgöz, Mehmet Nuri Gültekin, O. Özgür Güven, Gökçen Başaran İnce, Meltem Karadağ, M. Emre Köksalan, Muhsin Soyudoğan, Ayşen Utanır, Mesut Yücebaş ve Semiray Yücebaş da katkıda bulundu.

MESUT YÜCEBAŞ KİMDİR?

mesut .

1976 İzmir doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. Liseyi, İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında yerel gazetelerde muhabirlik yaptı. 2001 ile 2012 yılları arasında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2011 yılında aynı üniversitede “Neo-Liberal Siyasal Dönemde Türk Yazılı Basın Haber İçeriklerinde Akademisyen Kimliğinin Kurulumu” başlıklı tezi ile doktor unvanını aldı. 2012 yılından itibaren Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Üniversite, akademi, bilim ve medya, tüketim kültürü, taşra ve esnaflar hakkında akademik çalışmaları bulunmaktadır.