İçinden Castro geçen kitaplar

''Zaten nerede olursam olayım, her zaman sırtımda Kübalı bir devrimci olmanın sorumluluğunu hissedeceğim ve bu sorumluluğa uygun davranacağım. Seni bütün devrimci ateşimle kucaklıyorum. Che.''

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Küba Devrimi’ni tüm dünya halklarına armağan eden Fidel Castro bugün aramızdan ayrıldı. Dünya halklarının simgesi olan Küba'nın eski başkanı, birçok kitap kaleme aldı. Ülkemizde de özellikle 68 Ruhu'nun yakından takip ettiği ve ilham aldığım Castro, bugün hayatını kaybetti. Komutan Castro'yu konu edinmiş 5 kitabı sizler için derledik.

GABO'NUN GÖZÜNDEN FİDEL

castro-1 Gabo ve Fidel, Doğan Kitap etiketiyle okura ulaştı.

Dostlukları herkes tarafından bilinen  García Márquez şunları söyledi: “Fidel bu dünyada en çok sevdiğim insanlardan biridir.” Oradan birisi, “Bir diktatör” deyince, yazar bunu, “Demokratik olmanın yegâne biçimi seçimler değildir” diye yanıtladı. Hemen ardından, Venezuelalı bir gazeteci, Castro’nun fahri danışmanı gibi hareket ettiğini söyleyince . “Çünkü o benim dostum” dedi García Márquez ve insanın dostları için her şeyi yapması gerektiğini ekledi. Yazar Angel Esteban ve Stephanie Panichelli'nin kaleme aldığı kitap, Doğan Kitap etiketiyle yayınlandı.

Gabo ve Fidel  / Gabriel Garcia Marquez ve Fidel Castro: Bir Dostluğun Hikayesi

Yazar: Ángel Esteban, Stéphanie Panichelli

Çeviren: Süleyman Doğru

Türü: Biyografi / Anı

Basım Tarihi: Mart 2011

Sayfa Sayısı: 288 Sayfa

Yayınevi: Doğan Kitap

CASTRO'NUN ÖZEL HAYAT MAHREMİYETİ

Yaşayan Devrimci Fidel Castro , Elips Yayınları'ndan çıktı.

Özel hayatını olabildiğince saklamaya çalışan Fidel Castro, babasının doğduğu İspanya”nın kuzeybatısındaki küçük taş evi ilk kez 1992”nin Temmuz ayında, 64 yaşındayken ziyaret etti.” Bu olay, onun özel hayatı hakkında ısrarla koruduğu mahremiyetini birkaç dakikalığına da olsa bozmasına neden olmuştu. Babasının doğduğu eve girdiğinde kendini nasıl hissettiği sorusu bu kitapta cevap buluyor.

Yaşayan Devrimci Fidel Castro

Yazar: Leycester Coltman

Türü: Politika/Araştırma

Basım Tarihi: 2005

Sayfa Sayısı: 365 Sayfa

Yayınevi: Elips Kitapları

DEVRİMCİ YILLAR

fidel-8 İlk Yıllarım, Agora Yayıncılık etiketiyle okuyucu ile buluştu.

ABD yönetimi başta olmak üzere, küresel kapitalist çevrelerin ‘öldü ölecek’ yaygarasının karşısında dimdik ayakta durmayı sürdüren efsanevi Küba lideri Fidel Castro, çocukluk ve gençlik yıllarını “İlk Yıllarım” adını verdiği kitabında anlatıyor. Taşralı bir toprak sahibinin oğlu olarak başlayan bir hayatın, tüm dünyayı etkileyen bir devrimin önderliğine nasıl uzandığını bizzat Castro’dan öğrenmek isteyenler için bulunmaz bir kitap! Castro, bu kitapta yaşadığı yoksulluğu, hukuk dotorluğundan devrimci oluşuna kadar giden yolu en açık haliyle anlatıyor. “İlk Yıllarım”da Castro’nun kendi ağzından Katolik ağırlıklı ilk eğitimi sırasında Hıristiyanlık ile kurduğu hem romantik hem eleştirel ilişkiyi, ütopyacı bir sosyalistten devrimci bir eylemciye dönüştüğü üniversite yıllarını okuyacaksınız. Castro’nun 1953’teki başarısız Moncada kışlası saldırısının ardından kapatıldığı hücreden yazdığı mektuplar ise devrimci iradenin sarsılmazlığına dair heyecan verici bir tanıklık.

İlk Yıllarım

Yazar: Fidel Castro

Çeviri: Mehmet Harmancı

Türü: Biyografi/Anı

Basım Tarihi: Haziran 2008

Sayfa Sayısı: 238 Sayfa

Yayınevi: Agora Kitaplığı

SENİ BÜTÜN DEVRİMCİ ATEŞİMLE KUCAKLIYORUM

fidel-3 Che'li Anılar, Agora Yayınları etiketiyle okuyucu ile buluştu.

'Bugün artık daha olgun olduğumuz için bize bir sürü şey daha az dramatik geliyor. Oysa olaylar kendini tekrarlıyor. Ben de kendimi Küba Devrimi’ne bağlayan görevimi tamamlamış olduğumu hissediyor ve sana, bütün yoldaşlara, artık benim de olan halkına veda etme vaktinin geldiğini düşünüyorum.

Şimdi dünyanın başka ülkeleri de benim mütevazı çabalarımı talep ediyorlar. Küba’nın başında olma sorumluluğun nedeniyle sana yasak olan şeyleri ben yapabilirim. Ayrılma zamanı geldi çattı artık. … Eğer son saatim beni başka bir gökyüzü altında bulacaksa, son düşüncem bu halk ve özellikle sen olacaksın. Zaten nerede olursam olayım, her zaman sırtımda Kübalı bir devrimci olmanın sorumluluğunu hissedeceğim ve bu sorumluluğa uygun davranacağım. Seni bütün devrimci ateşimle kucaklıyorum. Che.’

Che’li Anılar

Yazar: Fidel Castro

Çeviri: Mehmet Harmancı, Murat Uyurkulak

Türü: Biyografi / Anı

Basım Tarihi: 2009

Sayfa Sayısı: 256 Sayfa

Yayınevi: Agora Kitaplığı

BİTMEK BİLMEYEN SUİKAST GİRİŞİMLERİ 

fidel-2 Fidel Castro'yu Öldürmenin 634 Yolu, Notabane Yayınları etiketiyle okuyucu ile buluştu.

1 Ocak 1959 tarihi kelimenin tam anlamıyla emperyalizmin Küba’da, “çuvalladığı” tarihtir. O gün, ABD’nin kendi arka bahçesi olarak gördüğü ama ortalama bir ABD vatandaşının tahayyül sınırlarının kat be kat üzerinde bir fiziki alana ve yine ortalama bir ABD vatandaşının zekâ düzeyinden kat be kat üzerinde ortalama zekaya, kararlılığa, cesarete ve elbette ki, “yoklar”a sahip nüfuslu kocaman kıtanın küçük de olsa bir parçasının artık sonsuza değin bahçeden koptuğu gündür.

Mao’nun o ünlü, “emperyalizm kâğıttan kaplandır” sözü bu kitabı okurken sıkça akla geliyor ve Castro'nun deha niteliğindeki zekasına hayran kalıyorsunuz.

Fidel Castro’yu Öldürmenin 634 Yolu

Yazar: Fabian Escalante

Çeviren: Celil Denktaş

Türü: Biyografi / Anı

Basım Tarihi: 2016

Sayfa Sayısı: 272 Sayfa

Yayınevi: NotaBene Yayınları

Etiketler Fidel Castro