İsyankâr çocuklara 'evden kaçmalı kitaplar'

KAOS Yayınları, 'isyankâr çocuklar' için yeni kitaplar bastı: “Çocuklar bizim aynımız olmasın, kuralların dışına çıksınlar..."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yayınevleri her geçen yıl çocuk kitaplarına daha fazla ilgi gösteriyor. 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında açık olan 35’inci TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın programında da çocuklar için atölyeler, çocuk kitaplarının anlatıldığı paneller dikkat çekiyor. TÜYAP Fuarı’na yeni yayınladıkları bir çocuk kitabıyla katılan KAOS Yayınları’na, ‘isyankâr’ çocuk kitaplarına olan meraklarını sorduk.

1994 yılında kurulan ve o tarihten bu yana anarşizme dair çok sayıda eseri Türkçe’ye kazandıran bunun yanı sıra kadın hareketinin, devrimci ekolojik hareketin ve diğer özgürlükçü akımların tarihlerini, teorilerini ve mücadele pratiklerini Türkçe’ye çeviren Kaos Yayınları ikinci çocuk kitabını bastı. İlki 'Gizemli Diyar Terijian’dı, yeni çıkan çocuk kitabı ise ‘Duvbo’nun Gizli Dünyası’. “Anarşist bir yayınevi çocuk kitaplarına neden ilgi duyar?” sorusuna Kaos Yayınları’nın kısa ama manifesto niteliğindeki yanıtı şöyleydi:

'GENÇLERE OKULU BIRAKMA KİTABI'

“Bütün toplumlar kendilerini yeniden üretmek için çabalıyor. Yeni kuşağa verilen tüm değerler de çocukların kendilerini feda etmeleri üzerine kurulu. Son zamanlarda okullarda izletilen 15 Temmuz filmlerinden tutun da müfredattaki bilgilere kadar hepsinin amacı ‘yüce değerler’ için ‘fedai’ çocuklar yetiştirmek. Toplum bu konuda çok acımasız. Biz ise her çocuğun özgün olduğunu, biricik olduğunu fark etmesini istiyoruz. Dolayısıyla toplumun kendisini yeniden üretmeye dayalı bu eğitim sisteminin ve kültür aktarımının dışına çıkmak istiyoruz. Çocuklar soru sorabilsinler, kendilerinin dünyanın efendisi değil doğanın bir parçası olduğunu hissetsinler, merak etsinler, sorgulasınlar, anlatsınlar, kuralların dışına çıksınlar. Bunun için iki çocuk kitabı çıkardık, ikisi de evden kaçmalı. Bir benzerimizi üretmeye çalışmayalım, çocuklar bizim aynımız olmasınlar. İşin güzel yanı yakında gençler için de okulu bırakma kitabı yapacağız.”

teri2 Duvbo'nun Gizli Dünyası; alabildiğine sıradan bir kasabaya dair büyülü bir hikâye. Gizemli Diyar Terijian ise arka bahçelerimizde yaşanan serüvenleri anlatıyor: Evlerinin arkasındaki ormanı iş makinelerinin saldırısından korumaya çalışan iki çocuğun büyük küçük beraberce okunabilecek romantik öyküsü...