Kuçuradi: Fikirlere değil insana saygı duyun

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yılki onur yazarı filozof ve akademisyen Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için hazırlanan panel gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜYAP kitap fuarının bu yılki onur yazarı filozof ve akademisyen Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için hazırlanan “İnatla ve Umutla İnsan ve İnsan Değerleri” kitabının paneli Büyükada salonunda düzenlendi. Yazar Faruk Şüyün’ün yönettiği panelde İonna Kuçuradi, Şüyün’ün ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Evrensel'den Vedat Aydemir'in haberine göre Kuçuradi, insanların en büyük probleminin karşısındakini dinlememek olduğunu şu sözlerle ifade etti: “İnsanlar oturup bir saat konuşuyor ama herkes kendi monologunda devam ediyor. Bugünkü konuşmaları sağırların diyaloguna benzetiyorum. Anlamaya çalışmaktan çok anladığını sandığına cevap veriyorlar.”

'MİNNET DUYGUSU ÇOK ÖNEMLİ'

Kitapta öne çıkan önemli konulardan birisi olan aile kavramına ilişkin yazarlar, ailenin çok etkili olduğundan, günümüzde aile ilişkilerinin sağlıklı yürümediğinden söz etti. Kitapta Kuçuradi’nin ailesinden minnet duyduğu ifadelerinin hatırlatılması üzerine Kuçuradi, egoist insanların minnet duymadığını oysa ki minnet duygusunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Kuçuradi, fikirlere değil insana saygı duyulması gerektiğini söyleyerek “Karşı olduğum bir fikre neden saygı duyayım? Bu ikiyüzlülük olur. Fikirleri otururuz tartışırız” dedi. Günlük veya bilimsel alanda yapılan işin gerekçelendirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Kuçuradi, kişi ve insan eylemlerinin farklılığından söz etti.

İOANNA KUÇURADİ KİMDİR?

Türkiye Felsefe Kurumu'nun başkanı olan Kuçuradi, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'nün kuruluşundan sonra uzun bir süre başkanlığını yaptı. Daha sonra Yeditepe Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi gibi başka kurumlarda da çalışan Kuçuradi, halen Maltepe Üniversitesi'nde görev yapıyor. Özellikle insan hakları, insan felsefesi, etik gibi alanlara önem verip bu konularda çalışma yapıyor.'Felsefe için görev televizyonlarda''Felsefe için görev televizyonlarda'