Murakami'ye Çirkin Ördek Madalyası

Haruki Murakami, Hans Christian Andersen Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Murakami, törende yabancı düşmanlığına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda adı Nobel Edebiyat Ödülü'yle anılan Japon yazar Haruki Murakami'ye bu yılki Hans Christian Andersen Edebiyat Ödülü verildi. Kyodo haber ajansı, 67 yaşındaki yazarın Uluslararası Çocuklar ve Gençler için Kitaplar Kurulu tarafından verilen ödülü Danimarka'nın Odense kentinde düzenlenen törende aldığını duyurdu.

NTV'nin aktardığı haberde Japon yazar, Andersen'in "Gölge" adlı masalına atfen hazırladığı "Gölgelerin Anlamı" başlıklı konuşmasında, "Gölgeleriyle yüzleşmesi gereken sadece bireyler değil, halklar ve milletler de aynı şeyi yapmalıdır. Her insanın gölgesi olduğu gibi halk ve toplumların da gölgesi vardır. Parlak ve ışıldayan suretler var ise tam tersine koyu taraflar da olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Ne kadar yüksek duvarlar inşa etsek de yabancılara ne kadar şiddet göstersek de tarihi bize uyar haliyle ne kadar çok yazsak da aslında kendimizi yaralıyor ve sonunda biz zarar görüyoruz" diye konuşan Murakami, yabancıların dışlanmasına tepki gösterdi.

İnsanın hayatı boyunca gölgesiyle sabırla yaşaması gerektiğini kaydeden Murakami, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"İç dünyamızdaki karanlık tarafı kontrol altında tutmalıyız. Eğer tutamazsak uzun boylu gölgemiz gün gelir daha da güçlenir, geri dönüp kapımızı çalar ve 'Ben geldim' diye fısıldar."

ROWLING DE ALMIŞTI

Hans Christian Andersen Ödülleri, Uluslararası Çocuklar ve Gençler için Kitaplar Kurulu tarafından dağıtılıyor. Ödül, çocuk kitabı yazarları ve çizerlerine verilen en önemli ödüllerden biri kabul ediliyor. Kurul, Murakami'nin "Klasik anlatım sanatı, yaygın kültürü, Japon gelenekleri, düşsel gerçeklik ve felsefi tartışmaları cesurca bir arada kullanma yeteneği" için yaklaşık 75 bin dolarlık ödüle layık görüldüğünü açıklamıştı.

Andersen ödülünü daha önce kazananlar arasında dünya çapında satış rekorları kıran "Harry Potter" serisinin yazarı Joanne Rowling de bulunuyor. Kazanan yazara para ödülünün yanı sıra "Çirkin Ördek Madalyası" takdim ediliyor.