Yordam Kitap'tan ayrımsız, hürmetkâr ve eleştirel bir seri...

Yordam Kitap, "Türkiye'de Sosyalist Düşüncenin Klasikleri" adlı yeni bir dizi başlattı. Duvar'a konuşan dizinin editörü Gökhan Atılgan, bu seriyle birlikte Türkiye'nin sosyalist birikiminin, iyi bir yayıncılıkla yeni nesillere aktarılmasını amaçladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – “Türkiye’de sosyalist düşüncenin önemli bir birikimi, bu birikimin oluşmasında büyük önem taşıyan düşünürleri, bu düşünürlerin de çok önemli eserleri var” diyen Gökhan Atılgan, ancak bu klasikleşmiş eserlerin kuşaklara aktarılmasının yanı sıra yeni nesillerle buluşturulmasında bazı aksamaların olduğunu belirtti. Yayınevi olarak bu aksamaların giderilmesine küçük bir katkı yapmak istediklerini vurgulayan Atılgan editöryal yöntemlerini ise şu sözlerle özetledi:behice-262x388-2

“Ayrımsız, hürmetkâr ve eleştirel bir sahiplenme olarak tanımlayabiliriz yöntemimizi. Sosyalist düşünürlerimiz, Nâzım Hikmet’in çok güzel ifade ettiği gibi, ‘bir müthiş ve mukaddes mâcereda, ön safta, en ön sırada’ mücadele ettiler ve bu mücadeleye eserleriyle de damga vurdular. Biz bu düşünürlerden bazılarına daha yakın, bazılarına daha uzak olmak gibi bir tutum sergilemek yerine hepsini aynı saygıyla, aynı kıymetle sahiplenmeyi uygun buluyoruz. Elbette bu önemli eserlerin önemini teslim etmek kadar, onlara eleştirel bir yaklaşım sergilemek de saygının bir gereği. Bu bakımdan dizi kapsamındaki her kitabın başında yer alan ‘Sunuş’ların önemli bir rolü var. Her bir kitap için özel olarak yazılmış bilimsel sunuşlar hem eseri ve yazarı bağlamına oturtarak konumlandırıyor, hem önemini belirtiyor, hem de eserin eleştirel bir çözümlemesini yapıyor.”

DİZİDE HANGİ KİTAPLAR OLACAK?

Önümüzdeki günlerde dizinin ilk kitabı olan Behice Boran’ın Türkiye ve Sosyalizm Sorunları’nı yayınlayacaklarını söyleyen Gökhan Atılgan, bu kitabı Prof. Dr. Cem Eroğul’un “Sunuş”uyla okurlara sunulacağını ifade etti. Atılgan şöyle devam etti:

yenicikanlar-196x110-2 yeni çıkan kitaplar

“Bunu Şefik Hüsnü’nün Türkiye’de Sosyal Sınıflar kitabı takip edecek. Kitap, Prof. Dr. Korkut Boratav’ın Sunuş’uyla çıkacak. Metin Çulhaoğlu’nun Sunuş’uyla yayımlayacağımız Çetin Altan’ın Onlar Uyanırken: Türk Sosyalistlerin El Kitabı, dizi kapsamındaki bir başka kitabımız. Hikmet Kıvılcımlı’nın Tarih, Devrim, Sosyalizm kitabı da dizimiz dahilinde. Okuyucular takdir ederler ki, basmak istediğimiz tüm kitapların telif hakları şu anda uygun değil. Telif sorunlarını aşabildiğimiz oranda diziye başka kitaplar da dahil edeceğiz. İsteriz ki, sosyalist düşünceye damga vurmuş tüm eserleri bu konsept içinde, iyi bir yayıncılıkla yeniden yayımlayabilelim.”