Muzaffer İzgü: Gençlerle alay etmesinler

Muzaffer İzgü, 'Zıkkımın Kökü' adlı kitabına yönelik müstehcenlik eleştirisini kınadı. İzgü, “Dikkatli olsunlar, okumasını iyi öğrensinler" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa'da Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Çocuklara Kitap Söyleşileri’nin son konuğu, yazdığı 107 kitap, 200’e yakın radyo oyunuyla Türkiye’nin çocuk ve gençlik edebiyatına en çok eser kazandıran yazarlardan biri olan Muzaffer İzgü oldu.

Usta yazar Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya geldi. Söyleşi başlamadan önce gazetecilerin Eğitim Bir-Sen’in “Zıkkımın Kökü” isimli kitabına yönelik müstehcenlik eleştirisini yanıtlayan 83 yaşındaki İzgü, öğretmen olduğunu ve böyle bir eleştiriyle ilk kez karşılaştığını söyledi. İzgü, “32’nci baskıya gelen bu kitap müstehcen bulundu. Bir insanın duygularını anlatmak nasıl müstehcen bulunabilir. Benim otobiyografimdir o kitap. Bir insan sevgisini karşısındakine nasıl anlatabilir ? Ben orada duygularımı açıklıyorum. Bunu nasıl tahrik unsuru olarak görebiliyorlar. Tabi kafalarında bu olunca konuyu istedikleri yerden tutuyorlar. Ben böyle bir şeyi çıkaranları şiddetle kınıyorum. Dikkatli olsunlar, okumasını iyi öğrensinler, duyguyu iyi öğrensinler ve hiçbir zaman gençlerin hoşlandığı şeylerle alay etmeye ve yasaklamaya kalkmasınlar” dedi.

'DÜŞTEN YOKSUN OLANLAR ANLAYAMAZ'

Eleştiriyi yapanların kitabı yeterince okumadığını söyleyen İzgü, “Ben edebiyatçıyım. Hiçbir zaman ‘güneş doğuyor’ demem. ‘Güneş doğuyor’ dersem duygu yoktur. ‘Güneş dağın arkasından ateşten bir top gibi çıktı’ derim. Sinema var, şölen var, duygu var. Bir beyaz kuş bana doğru geliyor sanki karşıdan. Bakın bunu düşleyebiliyorum. Bu duygularla orada bir düş yaratmayı hedefliyorum. Ama kendileri düşten yoksun oldukları için bu duyguyu anlayamazlar ve tadamazlar” ifadelerini kullandı.

Söyleşi sonrasında İzgü 'Zıkkımın Kökü' adlı kitabını çocuklara imzaladı.(DHA)