Aslı Erdoğan okuru olmak

Aslı Erdoğan okuru olmak, edebiyata tutunmak değildi; hayatı anlama yolculuğunda yalnız olmadığını anladığın yerdi… O yer, her yere uzak bir ülkeydi.

Google Haberlere Abone ol

B. Güney Ulutaş

Aslı Erdoğan okuru olmak, onun bunun şunun hayranı olmaya benzemez. Fizik dersinde hikâye kitabı okuyan bunu bilir. Hayatının bir döneminde karşına çıktı, düşündün, sorguladın, hesaplaştın. Her yeni selamlaşmanızda dünyanın ortasına atılmış bir ıssızlık kadar dinginleştin.

Başka Aslı Erdoğan okurlarını bir bakışta tanıdın. Kırmızı Pelerinli Rio diyebilmenin hazzıyla kabukları olmayan adamları ve kadınları konuştunuz. İnsanın derinliklerine yıkımla değil özgünlüğüne saygı duymakla inebileceğini anladın. Seni olgunlaştırdı, dünyaya dağıldın.

Aslı Erdoğan okuru oldun, yıllardır hayatında, bazen herkesten sonraya sakladın bazen ilk gidip sen okudun. Senin için yazıldığını hissettiren kitaplar da oldu, başkalarıyla aynı düşe uyuyakalmaktan sevindiklerin de… Bilmeceli kurgularla oyalamadı seni, kelimelerle inşa ettiği dünyada gerçeği, gerçeğin içinde parlayan gözyaşını da gösterdiği için sevdin onu.

Her şeye hazırlıklıydın. Bağlarından kopmuş bir insanın vardığı çimenliklere de, köklerinde acıyla büyüyen çocukların ağıtlarına da… Düzyazının esaretinden kurtulan şiirdi onun hikâyeleri senin için. Renkleri, dilleri, dinleri farklı çocukların dünyanın her yerinde aynı oyunu oynadıklarını da öğrendin. Bir insanın sevgisini kaybetmenin uçurumdan düşmek olduğunu da…

Aslı Erdoğan okuru olmak, edebiyata tutunmak değildi; hayatı anlama yolculuğunda yalnız olmadığını anladığın yerdi… O yer, her yere uzak bir ülkeydi. Bu yüzden de çok yalnızdın.

Aslı Erdoğan okuru olmanın sadece iyi bir edebiyat okuru olmadığını, hayatı kafasına takmakla ilgili bir mesele olduğunu kavradın. Bu sana acıklı gerçeğin içinde kıvranan kalbini hatırlattı. Çünkü o her yeni hikâyesinde kalbinden bir parça söküp verdi sana.

Kelimeler söylenmemişlerin yükünü taşır şimdi. Dünyanın neresinde dinlendiriyordur kendini diye düşünmek istersin, ama olmaz, çünkü nerede uyuyamadığını biliyorsun.

Aslı Erdoğan’ın tutuklanması edebiyata yapılmış kötülüktür.

Ve o içerideyse sen de dışarıda değilsin.

Özgürlüğü için ses ver ve hep bunu hatırla; “bir kez olsun aynı şeyleri hissetmeyi başarabilen iki insan birbirini hep anlayacaktır." (Andre Tarkovski)