Şirince'den evrene açılan kapı

Aslıhan Lodi'nin Ali Nesin’le yaptığı nehir söyleşi Matematik Köyü’nün Delisi’ adıyla Doğan Ktiap'tan çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Matematik Köyü’nün Delisi'nde mesleğini çok seven bir matematikçinin dünyayı değiştirmeye bir köyden başlamasının hikâyesi ve öngörüleri anlatılıyor.

Kitabın tanıtımında Ali Nesin "Hayatı boyunca elini attığı, merak sardığı her konuda başarılı" biri olarak nitelendiriliyor ve şöyle devam ediliyor: "Sistemi sorgulamaya öğrencilik yıllarında başladı. Örneğin sınavlarla yıldızı hiç barışmadı. Tembel bir öğrenciydi belki ama kitaplarla dolu bir evde babası Aziz Nesin'in kanatları altında büyürken çok okudu; edebiyata, sanata, bilime her zaman ilgi duydu."

"Hayatımda sınır tanımadığımı söylemek zorundayım" diyen Nesin'in hayatı ilginç detaylarla dolu. Anne-babaların, çocukların, gençlerin ve belki en çok da eğitimcilerin gözden kaçırmaması gereken anekdotlar, anılar, düşünceler... Türkiye'nin Şirince'den evrene açılan kapısı Matematik Köyü'nün kuruluş macerası, yürütülen çalışmalar ve gerçekleştirilen faaliyetlerse tek kelimeyle ilham verici.

"MATEMATİK KÖYÜ NE TARAFTA?"

“Şirinceliler ve Selçuklular büyük kuşkuyla karşıladılar. Bir Ermeni’yle bir komünist el ele vermiş, kim bilir neler yapıyorlar... Daha önce Matematik Köyü diye bir örnek yok ki bizi inandırıcı bulsunlar. Kimi misyonerlik faaliyeti diyor, kimi Ermeni propagandası yapacağımızı sanıyor, kimi Kürt bölücüsü olduğumuzdan dem vuruyor. Belden aşağı söylentiler de kulağıma geliyordu. Birçoğu, kendilerine ‘Matematik Köyü ne tarafta?’ diye sorulduğu zaman yanlış yönü gösteriyordu. Bir kısmı da ‘Orası kapandı’ diyordu.”

ali nesin