Kısmi af iddiasına itiraz: Mükerrer suç suçlunun da suçlusudur
Mükerrer suçtan cezaevinde olanların cezanın dörtte üçünü yatıp şartlı salıverileceği iddiasını değerlendiren Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu "Mükerrer suç suçlunun da suçlusudur" dedi.
DUVAR - Bir süredir tartışılan 'kısmi af' düzenlemesi ile ilgili ayrıntılar gündeme gelmeye başladı.
Pandemi döneminde tahliye edilen açık cezaevindeki yaklaşık 100 bin hükümlünün, cezalarını dışarıda denetimli serbestlik kapsamında tamamlamalarına olanak tanınmıştı. 2023 yılında getirilen düzenlemenin kapsamının genişletileceği iddia edildi. Bu tarihten önce suç işlemiş olanların da kalan cezalarını denetimli serbestlikle dışarıda tamamlayabilmesi için hazırlık yapıldığı belirtiliyor.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; yeni yargı paketinde yer alacak düzenlemede, ceza infaz sisteminde yapılacak değişiklik kapsamına mükerrer suçlar da alınacak. Yeni düzenlemeyle, mükerrer suçtan cezaevinde olanlar 'iyi hal' gerekçesiyle artık cezanın tamamını değil dörtte üçünü çekip şartlı olarak salıverilecek.
285 BİN KAPASİTELİ CEZAEVLERİNDE 390 BİN KİŞİ VAR
Bahsi geçen iddiaları Habertürk'e değerlendiren Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen, cezaevlerinde bugün itibariyle yaklaşık 390 bin kişi olduğunu, cezaevi kapasitesinin ise 285 bin civarında olduğuna yani yüzde 130 doluluk oranı olduğuna dikkat çekti.
'CEZAEVLERİNİN RAHATLATILMASI PLANLANIYOR'
"7456 sayılı kanunla bir infaz düzenlemesi yapışmıştı. 31 Temmuz 2023 tarihine kadar cezaevinde olanlarla ilgili olarak bu hazırlık yapılmıştı. Ve o an cezaevinde olanlar için infaz bakımından bir iyileştirme yapılmıştı. AYM iptal eder diye düşünüldü ama eşitlik ilkesine aykırı olan bu düzenlemeyi iptal etmedi" diyen Gökçen, 31 Temmuz 2023 itibariyle cezaevinde olanların 5 yıllık düzenlemeden faydalandığını hatırlattı. Gökçen, "Ama henüz davası görülmemiş hüküm verilmemiş olanlar bundan faydalanamadı. Şimdi bu aksaklık gideriliyor. Bu aksaklık giderilmekle birlikte aşırı dolan cezaevlerinin rahatlatılması planlanıyor" dedi.
Kanunda suçlara karşılık ağır cezalar olduğunu ancak infaz aşamasında problem yaşandığını dile getiren Gökçen, şartla salıverilen ya da denetimli serbestlik noktasında dışarıya gönderilen kişilerin devlet tarafından yeterince takip edilemediğini de belirterek "Aslında cezasızlık algısının bir sebebi de bu" dedi.
VATANDAŞTAN İZİN ALINDI MI?
Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu da, düzenlemeyi eleştirerek şunları söyledi: "Mükerrer suç suçlunun da suçlusudur. Basit suçlar deniliyor yani yaralama, hırsızlık gibi suçlar bu kapsama giriyor. Bu suçlar da toplumda düzeni bozan suçlardır. Öte yandan bu tür suçlar devlete karşı işlenen suçlar değildir. Burada mağdurlar vardır. Onlardan izin alınıyor mu? Vatandaşa karşı işlenen suçlardır bunlar. Yani 5-10 kişi sevinirken 5-10 kişi de mağdur oluyor."
BAKAN TUNÇ 'EŞİTLİK İLKESİ' DEMİŞTİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, 'Kovid yasası' olarak bilinen ve 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşmiş olanların yararlandığı düzenlemeden, bu tarihten önce suç işlemiş olup da o dönemde cezası kesinleşmemiş olanların da yararlanmasını sağlayacak bir düzenleme yapılabileceğinin sinyalini vermişti. Tunç, "Suç tarihi bakımından cezaevinde bulunanlardan daha önce suç işleyenler bundan yararlanamadı. Bu konuda onların talepleri var. Bunun takdiri TBMM’de. Burada eşitlik ilkesi açısından bir düzenleme yapılabilir, ama bu bir af değil" demişti.
(ALINTI)