Kırmızı maya hapı içen bir kişi öldü, 76 kişi hastaneye kaldırıldı

Japonya'da yüksek kolestrolü ve tansiyonu düşüreceği iddiasıyla satılan bir 'sağlık takviyesinin' bir kişinin ölümüne sebep olmuş olabileceği açıklandı.

Fotoğraf: Temsili - Polina Tankilevitch/ Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'nın Kobayashi Pharmaceutical isimli ilaç üreticisi, kendi ürettiği kırmızı maya pirinç haplarıyla bağlantılı olabilecek bir ölüm ile onlarca kişinin aynı hapla bağlantılı olarak hastaneye kaldırılması hakkında soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

Firma, geçen hafta beş ürününü gönüllü olarak piyasadan çekmesinin ardından, yaşanan ölüm ve rahatsızlıklar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, 'beni kōji' isimli fermente pirinç ürünlerini alan en az 76 kişinin hastaneye kaldırıldı belirtildi. Müşterilerden 'kolestrol düşürücü takviye' olarak reklamı yapılan hapları kullanmayı bırakmasını isteyen Kobayashi Pharmaceutical, sorunun üretimde kullanılan küflerde bulunan ve daha önce tespit edilemeyen toksik maddelerden kaynaklanıyor olabileceğini kaydetti. 

'NEDENSEL İLİŞKİ TESPİT EDİLDİ'

BBC'nin haberine göre, 'beni kōji' bir çeşit kırmızı-mor küf çeşidi olan 'monascus purpureus' kullanılarak fermente edilen pirinç anlamına geliyor. Bu ürün, yüksek kolestrol ve kan basıncına karşı bir takviye olarak tanıtılsa da aynı zamanda gıda ürünlerinde geleneksel olarak kullanılan bir boya olarak da biliniyor. Firma, bugün yaptığı açıklamada, Kırmızı Maya Kolestrol Hapı ile müşterinin ölümü arasında 'nedensel ilişki' tespit edildiğini bildirdi.

Firmanın açıklamasına göre, hayatını kaybeden kişinin ailesi, firma ile iletişime geçmiş ve böbrek rahatsızlığından ölen kişinin son üç yıldır Kırmızı Maya Kolestrol Yardım isimli hapı kullandığını bildirmişti. Şirket, bu kişiye düzenli olarak posta yoluyla hap gönderildiğini teyit etti. Haptan etkilenen diğer müşteriler de idrarlarında renk değişimi olduğunu, kol ve bacaklarının şiştiğini ve yorgunluktan muzdarip olduklarını anlattı. 

İlk olarak ocak ayında bir doktorun yaşanan sağlık sorunlarına işaret etmesiyle şirket hapla ilgili inceleme başlatmıştı. O günden bu yana müşteriler için bir yardım hattı kuruldu. Şubat 2021'da piyasaya sürülen hap, bugüne kadar 1 milyonu aşkın satış rakamına ulaştı. Aynı maddeyi gıda malzemesi olarak dünyaya da pazarlayan Kobayashi Pharmaceutical, bu firmaları da uyardı. Bu firmaların müşterileri arasında henüz bir ölüm olayı rapor edilmezken, Takara Shuzo Co, bir ürününü geri çekme kararı aldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)