Kırklar Dağı’na 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı'

Diyarbakırlının türküler yaktığı, kutsal saydığı Kırklar Dağı’nda 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı' yapılacak. TMMOB İKK Sekreteri Hatun, “Seyîdxanê Boyaxcî’nin adı verilse kimse itiraz etmeyecek” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Diyarbakırlılar, Kırklar Dağı’nda “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” projesinden tesadüfen haberdar oldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Doğan Hatun, Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu’nun, kurumlarını itham eden açıklamasına cevap verirken orman projesinden söz etti.

Hatun, yaptığı açıklamada Karaloğlu’na seslenerek, “Sizden önceki kayyım Kırklar Dağı’ndaki yapıları yıktı ve oraya yeni rant alanları kurdu. Hukuksal süreç başlattık ve o davayı kazandık. Sizin de yapmanız gereken o yapıları yıktırmaktı. Fakat siz bundan kaçtınız” dedi ve sözlerinin devamında “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı”ndan söz etti: “Üstüne oraya bir hatıra ormanı yapacakmışsınız. Adını da ‘Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı’ koyacakmışsınız. Neden Amed gibi bir yerde Devlet Bahçeli?” şeklinde konuştu.

210 DÖNÜM ALANA KURULACAK

Hatun’un bu açıklamasından sonra birçok kişi “Kırklar Dağı’nda Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı mı yapılıyor?” diye sormaya başladı. Ama esasında Hatun’dan önce MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp söz konusu projeyle ilgili basına bilgi vermiş ve “Bunda emeği geçen İl Valisi Münir Karaloğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Yine emeği geçen Orman İşletme İl Müdürü Metin Eratilla’ya çok teşekkür ediyorum. Onların da katkıları büyüktür” demişti.

Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı’nın Ocak ayında bitirilmesi planlanıyor. 210 dönüm arazi üzerine kurulacak ormana dikilecek 10 bin fidanın her birine şehit askerlerin isimleri verilmesi bekleniyor.

ORMANA KARALOĞLU MU İZİN VERDİ?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden adı açıklanmayan bir yetkilinin Tigris Haber’e verdiği bilgiye göre, Devlet Bahçeli adının ormana verilmesinde belediyenin herhangi bir dahili yok. O halde MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, neden Karaloğlu’na teşekkür etti? Büyükşehir Belediyesi kayyımı olarak izin vermediyse, vali olarak mı ormana izin verdi?

Doğan Hatun da bu nedenle Karaloğlu’na “Neden Devlet Bahçeli?” diye sormuştu. Öte yandan bu soruyu, MHP’liler hariç, Diyarbakır’da herkes soruyor aslında. Kırklar Dağı gibi Diyarbakırlıların türküler yaktığı, kutsiyet atfettiği bir yere neden Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı yapılsın? Devlet Bahçeli hayatında kaç kere geldi Diyarbakır’a? Diyarbakır’ın ekonomik, sosyal, kültürel olarak kalkınması için Bahçeli, siyasi parti genel başkanı olarak nasıl bir katkıda bulundu?

MHP’nin, nüfusu 2 milyona yaklaşan Diyarbakır’da, son seçimde sadece 11 bin 328 oy aldığını da belirtmek gerekiyor herhalde.

TMMOB İKK Sekreteri Doğan Hatun

DİYARBAKIRLI SANATÇILARIN İSMİ YAŞATILSIN

Doğan Hatun görüşmemizde, “Yer isimleri Belediye Meclisi kararı ile alınır” hatırlatmasında bulundu. Ancak kayyım atanınca Belediye Meclisi de feshedildi. Belediyelere kayyım olarak atananlar, Diyarbakırlıların 'İthal bürokrat' diye nitelediği ekiple karar çıkarıyorlar.

Doğan Hatun, “Diyarbakır’a çok yakışan birçok sanatçı var. Devlet Bahçeli gibi bir siyasetçinin adını vereceklerine bu sanatçılardan birnin adını versinler. Çok istiyorlarsa onların adını bir caddeye, bir ormana versinler, Diyarbakır halkı da rahatsız olmasın” diyor.

Kendisinin önerdiği bir isim var mı peki? Hatun, “Neden Seyîdxanê Boyaxcî olmasın” diyor ve ekliyor: “Kürt kültürüne büyük katkıları olmuş bir dengbêj. Yaşarken çok zorluk çekti ama hem Diyarbakırlılar hem de Kürt halkı ve kültürü için çok kıymetli bir isim.”

Bir yere verilen isimlerin daha sonra değişebileceğine de dikkat çeken Hatun, “Yine de böyle kararların alınması asimilasyon politikalarına hizmet etmek anlamına geliyor. Kürtleri yok sayan bir ismin Diyarbakır’da, Kırklar Dağı’nda bir ormana verilmesini hiçbir Diyarbakırlı kabul etmez” dedi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hatun, “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı”na Diyarbakır’dan henüz güçlü bir itirazın gelmediğini de belirterek, “Çünkü kimsenin haberi yok böyle bir projeden. Haberdar olanlar da bunu Kürt halkına hakaret olarak kabul ediyor” ifadesini kullandı.

Devlet Bahçeli adına memleketi Osmaniye’de bir orman yapılsaydı belki hiç sorun olmayacaktı. Ama Diyarbakır ve Bahçeli ismini yan yana düşünmek pek mümkün olmuyor. Öte yandan insan sormadan edemiyor, Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı”nda kim rahatça piknik yapabilecek? Kürtler mi 'Kürt kökenli yurttaşlar' mı?