Kırgızistan Parlamentosu'nda, Caparov başbakan seçildi

Kırgızistan'da tekrarlanan parlamento seçimlerinde Sadır Caparov başbakan seçildi. Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un, yeni kabinenin kurulması için kararı imzaladığı aktarıldı.

Fotoğraf: Sadır Caparov/Twitter
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kırgızistan Parlamentosu, tekrarlanan oylamada Ata Yurt Partisi milletvekili Sadır Caparov’u oybirliğiyle başbakan olarak seçti. Kırgızistan Parlamentosu’nda tekrarlanan oylama sonucunda Caparov, oybilirliğiyle başbakan seçildi. Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Caparov başbakanlığında kurulan yeni kabinenin üyelerinin atamalarına ilişkin kararı imzaladı.

Kırgızistan parlamentosu, 4 Ekim'de yapılan milletvekili seçimlerinin sonucunu kabul etmeyen taraftarlarınca cezaevinden çıkarılan ve 'geçici başbakan' ilan edilen Caparov'un başbakanlığını ve kabinesini 10 Ekim'deki oylamayla resmen onaylamıştı. Ancak Ceenbekov, kararı geri göndermiş ve Caparov’un onaylandığı oturumda salt çoğunluk sağlanmadığı için kararın 'yasa dışı' olduğunu belirtmişti.

Kırgızistan'da, 4 Ekim'deki seçimlerinden sonra protestolar başlamış, binden fazla kişi yaralanmıştı. 6 Ekim gecesi ise protestocular Devlet Başkanlığı Sarayı'na girmiş ve eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev hapishaneden çıkarılmıştı. Daha sonra Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmişti. Başbakan Boronov istifa etmiş ve ülkede iki koordinasyon kurulu oluşturulmuştu. Ceenbekov, olaylar nedeniyle 9 ve 12 Ekim'de olağanüstü hal kararı almıştı. (Kaynak: Sputnik)