Kirazlıyayla köylüleri yüksek gerilim hattı çalışmalarını durdurdu

Kirazlıyayla Köylüleri, Meyra Madencilik tarafından yapılan maden zenginleştirme tesisi ve yüksek gerilim hattı çalışmalarına tepki gösterdi. Tepkiler üzerine şirket çalışmalarına bir gün ara verdi.

Google Haberlere Abone ol

BURSA -  Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlı Köyü’nde Lübnanlı maden şirketi Meyra Madencilik, Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamındaki yüksek gerilim hattı için çalışmalara başladı.

Kirazlıyayla köylüleri, salgın tedbirleri kapsamında uygulanan ‘tam kapanma’ döneminde şirketin çalışmalara hız vermesine tepki gösterdi. Köylülerin tepkisi üzerine bölgeye jandarma geldi. Madencilik şirketi, çalışmalarına bir gün ara verdi.  

‘KÖYLÜLERE SOKAĞA ÇIKMAK YASAK, MADEN ŞİRKETİNE SERBEST’

Kirazyayla köylülerinin Meyra Madencilik’in çalışmalarına tepkisi yeni değil. Geçen yılki sokağa çıkma kısıtlamalarında maden şirketi çalışmalarına devam etmiş, bölgede ağaç kesimi yapmıştı. Jandarma, tepki gösteren köylülere müdahale etmiş, gözaltına alınanlar olmuştu. Meyra Madencilik’in 2014 yılından bu yana bölgede faaliyet gösterdiğini belirten CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, sokağa çıkma yasağının maden şirketine yaradığını savundu. Karaca, “Köylülere, Yenişehirlilere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest. Kirazlıyayla'nın su kaynakları, tarım arazileri ve orman sahasının maden ve atık barajı için yok edilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu. 

 

Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında bin ton rezervin zenginleştirilmesi ve yılda 30 bin ton, on yıllık alınan ÇED izni boyunca ise 300 bin ton posa çıkarılması planlanıyor. Alandan günlük 13 ton kurşun, 42 ton çinko, toplamda 55 ton konsantre alınması hedeflenirken, köylüler projeye çevre kirliliği yaratacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. (DUVAR)