'Kimyasal silah iddiaları araştırılsın' diyen avukat Aryen Turan hakkında soruşturma

İzmir Barosu seçimlerinde yaptığı konuşmada "kimyasal silah kullanıldığı" iddialarının araştırılmasını isteyen ve "Jin, jiyan, azadi" sloganı atan avukat Aryen Turan hakkında soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Barosu'nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nunda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Üyesi avukat Aryen Turan konuşma yaptı.

Turan konuşmasında, Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutuklularının durumuna değinerek, derhal serbest bırakılmalarını talep etti. Turan, Deniz Poyraz ile İran'da katledilen Mahsa Jîna Amini’yi de andı. Turan, "Onların eşitlik ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Kadınları ezen erkek egemen sisteme karşı yüksek sesle 'Jin jiyan azadî' diyoruz” dedi.

Avukat Aryen Turan konuşmasında, TSK'nin PKK'ye karşı Irak'ın kuzeyinde yürüttüğü operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddiasına ilişkin görüntülerinde araştırılmasını istedi.

KONUŞMASI SIRASINDA ARBEDE ÇIKTI

Turan'ın konuşmasına tepki gösteren Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üyesi avukatlar ile ÖHD üyeleri arasında arbede yaşandı. Bu esnada bazı avukatlar ise, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diye slogan attı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Aryen Turan'ın konuşması ve salonda atılan bazı sloganlar nedeniyle soruşturma başlattı. AA'nın aktardığına göre; görevlendirilen savcıların konuşmayla ilgili inceleme yürüttüğü belirtildi.

'AVUKATLAR TAHAMMÜL EDEMİYOR'

Aryen Turan, Mezopotamya Ajansı'ndan Tolga Güney'e yaptığı açıklamada “Kimyasal silah iddiaları olduğunu ve bunun araştırılması gerektiğini söyledim. Ben bunları söylerken milliyetçi Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu tarafından yuhalamalar ve hakaretler başladı. Ben konuşmamı devam ettirerek Deniz Poyraz davasından, davanın avukatlardan kaçırılmak istendiğini söyledim. Bunun devamında hem Deniz Poyraz hem de İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Jina Amini için ‘Jin, jiyan, azadi’ sloganını attım. Ben bu sloganı attıktan sonra sahneden inince hakaretler ve üzerime yürümeler oldu” dedi. "Jin, jiyan, azadî” sloganının tüm dünyada yankılandığına dikkat çeken Turan, “Dünyanın her yerinde yankılanan bu slogana İzmir Barosu Genel Kurulu’nda ifade özgürlüğünü savunması gereken avukatlar tahammül edemiyor" dedi. (HABER MERKEZİ)